Psychicky nemocný muž vzal zbraň policistovi, postřelený pak skočil z mostu do Labe

Pacientovi se podařilo sebrat zbraň jednomu z policistů!
 

Při převozu pacienta do psychiatrické léčebny došlo ve voze sanitky k potyčce, při níž zazněl dokonce i výstřel. Jenže postřelený pacient, který jednomu z policistů vzal zbraň, policistům zmizel. Skočil z vysokého mostu do Labe. Jak muže nakonec chytili?

Když v pondělí večer sanitka převážela psychicky nemocného pacienta na psychiatrii, nikdo nečekal, že se situace může vymknou z kontroly. Zvláště proto, že při eskortu byli i dva policisté. Jenže když sanitka projížděla po mělnickém mostě přes řeku Labe, pacient se zmocnil zbraně jednoho z policistů. 

"Při převozu pacienta do psychiatrické léčebny došlo v sanitním voze k potyčce," vysvětlil incident tiskový mluvčí středočeských policistů Jakub Vinčálek. Na místě se i střílelo, jak k tomu došlo? Když pacient sebral jedomu policistovi služební zbraň, následně zvládl dostat se i ven ze sanitky. Druhý policista, aby nedošlo k možné tragédii, na muže vystřelil, přičemž se mu podařilo trefit jej nejspíše do oblasti horní končetiny. Prchající pacient se však nevzdal. Z vysokého mostu skočil rovnou do řeky.

Na místo vyjeli mělničtí hasiči, povoláni byli další z obvodních oddělení policie v okolí, dále přijel i kriminalistický technik a výjezdová skupina z Mělníka. Policistům se následně podařilo uprchlého pacienta vytáhnout z řeky. 

"Lékaři na místě ošetřili pacienta se středně těžkým poraněním, který byl po ošetření transportován do nemocnice v Mělníku," potvrdila mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. Policie stále vyšetřuje, jak vlastně mohlo dojít k uprchnutí pacienta a jaké byly všechny okolnosti.

Velkou otázkou zatím zůstává to, jaké následky svého chování ponese policista, který si nechal vzít svou služební zbraň. Může dostat slovní napomenutí, písemnou důtku nebo i vyhazov od sboru. Trestní stíhání mu však pravděpodobně nehrozí.

Jaké psychické choroby mohou být za tímto chováním?

Agrese může samozřejmě pramenit i odjinud. Přesto je časté, že se pacienti, kteří vykazují agresivní chování, potýkají s těmito závažnými duševními poruchami. Schizofrenie v těžší formě může vést k agresi. Stejně jako schizoafektivní porucha nebo čistě jen afektivní porucha. Agrese se může projevit i u manických či depresivních pacientů s psychotickými prvky.

Když už dojde stav do agresivního jednání, jde vždy o akutní stav, při kterém je vhodné zavolat rychlou záchrannou službu i policii. To je právě i důvod, proč se při převozech pacientů do psychiatrické léčebny využívá policejní doprovod. Zajišťuje tak bezpečí nejen pacientovi, ale i řidiči sanitky, dalším pasažérům a zdravotnímu personálu. Většinou jde o dostatečnou prevenci před útěkem pacienta, který by mohl mít fatální důsledky.