10 míst Středočeského kraje, ze kterých naskakuje husí kůže

Nebezpečný areál. Pozor, ať nespadnete! (Kasárna Bílý vrch v Počernicích)
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Strašidelná i nebezpečná místa, kterým se možná budete chtít raději vyhnout? Ano, i taková jsou ve Středočeském kraji. Podívejte se místa, která mají pohnutou historii nebo jsou krajně nebezpečná. Vypravili byste se tam přesto na výlet?

Kromě toho, že je dobré vědět, kam se dají podniknout skvělé výlety s rodinou, je dobré mít přehled i o tom, kde by to mohlo být nebezpečné. Nebo kde byste se mohli dokonce bát. Kam tedy vyrazit, jen když máte pro strach uděláno?

Poldi Kladno

Areál bývalého Poldi Kladno připomíná strašidelnou kulisu z hororu. Hory sutě, vápenky, opuštěné koksovny a válcovny. Rez, díry v kovovém potrubí a mrtvo kolem dokola. Před 25 lety Poldi Kladno dávalo práci 25 tisícům lidí. Poldi vyvážela speciální ocel do celého světa, ale dnes je tady pusto a téměř prázdno. Místem vede jen naučná stezka pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco o hutnictví, a Vítkovice je už nebaví. 

Hitlerův most

Na území Středočeského kraje leží i nedostavěný most u vesničky Borovsko. Najdete ho nedaleko dálnice D1, mezi obcemi Hulce a Podolsko. Tento most je v ochranném pásmu Želivky a přístup k němu je z Borovska. Abyste se tam dostali, je nutné překonat skoro dva metry vysokou první část mostu, kde není žebřík. Stavba měla vést přes Švihov, jenže zůstala stát jen do poloviny a od té doby chátrá. Je to zvláštní pohled!

Opuštěný hřbitov 

Najdete ho kousek od zahrádkářské kolonie v Horních Počernicích. Cesta to však není snadná, protože se musíte vyhýbat bažinám. Když procházku absolvujete večer a najednou narazíte na zlámané náhrobní kameny mezi vysokou trávou, budete malinko v šoku. Možná i trochu více...

Na tomhle místě by se dal totiž z fleku natočit hororový film. Zvlášť, když by natáčení probíhalo i v nedalekém opuštěném zarostém skleníku kousek od zahrádkářské kolonie. Navíc v okolí stojí ještě několik na první pohled opuštěných budov. 

Barrandovské terasy

Majitel nechával dlouho chátrat obrovský funkcionalistický komplex. Těžko říct, zda v tom byl záměr nebo jen netečnost. Barrandovské terasy se každopádně rozpadaly a byly nebezpečným areálem, majitelé objektu nyní realizují opravy budovy. Část bude mít i komerční využití.

Pozemek je oplocený a probíhá na něm rekonstrukce. Pokud máte sklony k sebedestrukci při sledování ničení krásy, nejezděte sem. Nezbývá než doufat, že alespoň část historie zůstane zachována.

Chrustenická šachta

Bát se můžete i v Chrustenické šachtě. Strach jde ze všech 84 podzemních pater, které jdou někde až do hloubky 426 metrů. To znamená 120 metrů pod hladinou moře. Z šachty se vytěžilo asi osm milionů tun rudy. Jsou zde přístupné stovky metrů chodeb, kde snadno ztratíte orientaci. Pokud si troufnete, můžete se svézt i důlním vlakem! 

Dražice

Hrad Dražice stál ještě před rokem 1264, kdy je o něm dochována první písemná zmínka. Hrad, nebo spíše jeho ruiny, najdete dva kilometry od Benátek nad Jizerou směrem na Mladou Boleslav. Za sebou má drsnou historii, kterou na místě pocítíte. Během husitských válek byl vypálen. Po obnově přišel další útok, který vedla vojska Jiřího z Poděbrad. Hrad byl proklet a lidé se z něj definitivně odstěhovali. 

Srbsko 

Jde o jeskyně mezi Berounem a obcí Srbsko. Místní komplex byl využíván člověkem již ve starší době kamenné. Vápencové jeskyně lákají nejen zkušené hrolezce, ale i ty začínající. Právě pro ty mohou být smrtelnou pastí. Nejdelší jeskyně Ementál má 1 880 metrů, nebezpečných úseků je tady však mnoho. Zvlášť bez kvalitního vybavení a zkušeností je riziko úrazu vysoké.

Kamýk nad Vltavou - Vrškamýk
Strašidelná zřícenina hradu vás vrátí do temného středověku. V té době byl Kamýk útočištěm loupeživých rytířů. Ti žili z toho, že přepadávali lodě plující po Vltavě. Žil tady i krutý rytíř, který se choval velmi zle ke svým poddaným. Ti ho jednou jako pomstu za jeho krutovládu zavraždili na projížďce lesem. Duch krutého muže dodnes brázdí kraj a hledá nové oběti. 

Velká a Malá Amerika

V okruhu, který je určen k procházkám kolem Ameriky, je v pořádku kochat se výhledem. Ale pokud sejdete ze stezek, může se stát i Amerika, která je jinak "v pohodě", velmi nebezpečnou! Pokud sejdete dolů a dostanete se do úzké, nebezpečné jeskyně, případně někam spadnete, je s vámi konec. Rozhodně si dávejte pozor i při koupaní, protože skok do neznámé vody je zde také velké riziko.

Kasárna Bílý vrch

Opuštěný objekt bývalých kasáren je nebezpečný zejména proto, že je v havarijním stavu. Pohybovat se zde je o zdraví. Hlavní budova má čtyři nadzemní patra a jedno podzemní. V jedné z budov je ve sklepě bývalá diskotéka.

Objekt je monitorován právě kvůli lidem, kteří tam chodí například fotografovat a neuvědomují si nebezpečí zchátralého materiálu nebo například chybějícího zábradlí podél úzkých schodů ve velké výšce.