Demolice v Kralupech: Blýská se na lepší časy, nebo to zase skončí fraškou?

Staré centrum bylo krásné..
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dvacet milionů korun investují Kralupy nad Vltavou do demolice bytových domů v centru města v zájmu revitalizace. Finance snad poskytne i ministerstvo pro místní rozvoj, zbytek doplatí radnice. Co bude s prostorem dál? A proč se vlastně domy bourají místo toho, aby se opravovaly?

Dva domy v centru Kralup půjdou k zemi ve jménu revitalizace náměstí. Proč se nedají opravit a kolik to bude všechno stát? 

V centru Kralup nad Vltavou má spadnout letos hned několik nemovitostí, náklady na demolici se budou pohybovat kolem dvaceti milionů korun. "Všechny tyto nemovitosti se nedají opravit. Nepočítá se s nimi do revitalizace centra. Ta přitom začala už loni opravou prostranství kolem kostela, letos se na revitalizaci bude pracovat ještě intezivněji," vysvětlil místostarosta města Libor Lesák. 

Město mezitím vypsalo dva tendry za sedm milionů korun. První z nich bude využit na bourání dvou bytových domů. Další na nevyužité objekty v areálu bývalého kralupského pivovaru. Zakázky jsou přitom rozděleny tak, aby město mohlo žádat o dotace z ministerstva pro místní rozvoj. To by mělo v idálním případě pokrýt až 85 % nákladů. Zbytek financí pak už doplatí město, které má pro tento účel vytvořenou rezervu. "Demoliční práce začnou v dubnu a skončí se v červnu," vysvětluje Lesák. 

Naposledy to byl cirkus...

Kralupy nad Vltavou už jednou získaly demoliční dotaci. Bylo to na zbourání bývalého hotelu Praha, který stál na Palackého náměstí. Ten se podle odborníků rozpadal a nezapadal do koncepce přeměny centra města a byl ve špatném stavu kvůli povodním před 16 lety.

Přesto bourání této budovy veřejnost nevítala. Lidé se vyjadřovali nejčastěji v tomto smyslu: "Mělo se to řešit už dávno, ne to nechat dojít do takového stavu. To je nezodpovědné, navíc Kralupy hotel potřebují. Je to škoda, protože se měl raději rekonstruovat!" K nepříznivým reakcím na samotné bourání hotelu Praha se přidávali i další naštvaní Kralupáci, zejména proto, že v době demolice hotelu bylo uzavřeno i přilehlé parkoviště na Palackého náměstí a nebylo kde zaparkovat a vlastně ani kudy projít, protože chodník se také použít nedal. 

Co se plánuje dále?

Mezi ulicemi Žižkova, Husova a Palackého náměstí má vzniknout do roku 2020 blok městských domů. Tento prostor bude rozdělen na dvanáct parcel a město je prodá soukromým investorům, kteří domy podle stavebních omezení postaví. A tady nezbývá než doufat, že město bude mít dostatek rozumu a prostor nesvěří do rukou jediného investora, ale opravdu rozdělí parcely mezi více subjektů.

V přízemí domů se počítá s obchody, takže obchod a městský sousedský život z centra nezmizí. Bývalý pivovar se bude rekonstruovat, a to ve jménu veřejného zájmu. Z obrovské budovy bude multifunkční objekt i se společenským sálem a knihovnou.