Bolest, slzy a nakonec euforie! Hendikepovaný Tománek pokořil Vasův běh

 

Úspěšně dokončit slavný Vasaloppet 90 ve Švédsku je pořádná dřina i pro dokonale trénovaného člověka na vrcholu sil. Vasův běh je nejdelší a nejnáročnější běžkařský závod klasickou technikou na světě. Doposud do jeho cíle dojelo jen několik sportovců na sledgi. Mezi ně už se teď řadí i sympatický kluk z Dobříše Honza Tománek.  

Závod se běží na památku útěku budoucího švédského krále Gustava Vasy před dánským panovníkem v roce 1520. Vasaloppet se koná ve Švédsku v provincii Dalarna, jeho délka je 90 kilometrů a účastní se ho 15 800 lyžařů.

Čím je pro mě Vasaloppet?

Honza Tománek nedávno jako první člověk na sledgi dokončil Jizerskou 50. "Vasák" je však ještě těžší zkouškou. "Pro mě je opravdu velkou ctí, že i já jsem se mohl zařadit do elitní společnosti lidí, kteří závod dokončili i s hendikepem. Vasaloppet byl jednoznačně nejnáročnější sportovní akcí, kterou jsem kdy v životě absolvoval."

Cílovou bránou projel po téměř dvanácti hodinách s výsledným časem 11:46:11. "Během závodu jsem viděl tisíce odhodlaných tváří, bojujících s náročností tratě. Slzy bolesti, únavy i zklamání z nedodržení časového limitu, naproti tomu obrovskou radost a úlevu v cíli. To vše je Vasaloppet a to vše k němu patří. To, že jsem dokázal závod dokončit, je splněním životního snu a v mnoha ohledech překonáním sebe sama," usmíval se spokojený sportovec.

V říjnu 2002 Honzu srazil nepozorný řidič osobního automobilu. Po těžkém úrazu zůstal odkázaný k pohybu na invalidním vozíku.

Napětí stoupá, jde se na věc
Tým v den závodu vstával ve tři hodiny ráno a vydal se na start z Mory do 90 kilometrů vzdáleného Salenu. Tam dojeli před šestou hodinou ranní. Startovní koridor se otevřel v 5:45. Tománek nakonec startoval na konci čtvrté vlny, což je poměrně dobrá výchozí pozice při počtu deset startovních vln a téměř šestnácti tisíc účastníků na startu.

Rozjezd závodu je vždy poměrně volný. Úvodní kilometr byl po rovině a tempo se pomalu zvyšovalo. "Krátce po startu nás čekalo tři kilometry dlouhé stoupání po sjezdovce vzhůru. Bojoval jsem se strmostí svahu, nedostatkem místa, bočním sklonem a čerstvou nadílkou sněhu," vzpomínal Tománek. Na náhorních pláních a rovinách napadlo předchozí den kolem dvaceti centimetrů nového sněhu, což sjízdnosti stopy neprospělo.

První ženou, která se závodu Vasaloppet zúčastnila, byla Margit Nordin, která ho v roce 1923 dokončila s časem 10:09:42. Následující rok byl závod pro ženy zakázaný, protože byl pro ně považován za příliš tvrdý. Zákaz trval až do roku 1981.

Další zkouškou bylo stoupání na Risberg, následoval krkolomnými pády proslulý sjezd. Ani tentokrát se to bez několika karambolů neobešlo. "Na otevřených pláních foukal protivítr a místy byla opravdu zima. Teplota byla okolo minus čtyř stupňů, ale pocitově výrazně nižší. Profil trasy je mírně zvlněný, ale na trase jsou také krátké kopečky s brutálním sklonem." Na další checkpoint to bylo převážně z kopce s krátkým závěrečným výjezdem na Oxberg.

Stopa příliš nedržela a také Honza se v rychlosti okolo 30 kilometrů za hodinu poroučel k zemi. Táhlé stoupání náhle střídají strmé pasáže, Tománka trápí bolesti ramen a prožívá jednu z nejhorších chvil závodu. Závod pro něj málem skončil na Oxberku, kde organizátoři uzavírali trať kvůli konci časového limitu. Honza to stihl na poslední chvíli. Další strmé výjezdy však už začínaly být nad jeho síly. Další checkpoint stihl o pouhých 25 vteřin.

Vše se v dobré obrací 

Pak ale jakoby chytil druhý dech. Následující kontrolu už projel s rezervou dvaceti minut přesto, že cesta už probíhala potmě a s čelovkou. Mezi závodníky panovala obrovská sepjatost. I přes extrémní únavu soupeři ochotně uhýbali ze stopy, někteří Honzu slovně podpořili. Všichni do jednoho však bojovali až "na krev", na lyžích je mnohdy držela snad jen setrvačnost.

Poprvé se závod běžel v roce 1922, vítězem závodu se stal Švéd Ernst Alm. Roku 1977 se ho zúčastnil i švédský král Karel XVI. Gustav.

Po devadesáti kilometrech konečně přišel cíl. "Byla to velká euforie. S Martinem Brabencem jsme to dokázali a pokořili Vasaloppet 2017! Celou trať jsem dokázal odpíchat soupaží na sledgi. Prý jsem třetím sportovcem na sledgi, co to dokázal. Ale nejsem si jist." Téměř stoprocentní je fakt, že Tománek je prvním sportovcem v historii, který závod odjel na sledgi v sedě. Dva borci před ním jeli v pozici knee-seat, která je určena pro závodníky s nižším handicapem.

Ve finále je to ale asi úplně jedno. Honza dokázal neuvěřitelnou věc a je fuk, jestli je první nebo desátý na světě. "Překonal jsem sám sebe a toho si cením nejvíce. V absolutním pořadí jsem se umístil na magickém 11 666. místě," zářil štěstím sympatický kluk z Dobříše. Ruku na srdce. Umíte si představit, že jste na jeho místě?