Smutný osud ztraceného Helmuta: Exotické zvíře srazil vlak!

Helmuta nakonec skončil pod vlakem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Takřka týdenní hledání ztraceného klokana Helmuta na Úvalsku má tragický konec. Nebohé zvíře totiž ve městě nedokázalo přežít a nakonec skončilo pod vlakem. Kde hledat viníka smrti zvířete?

Když se během minulého týdne zaběhl chovatelům Petrovi a Lucii jejich klokaní miláček Helmut, určitě nikdo nečekal, že to nakonec skončí tou nejsmutnější možnou zprávou. Týden hledání a snah se nakonec ukázalo jako naprosto zbytečné.

Helmut spojil obyvatele Úval a okolí

Každý, kdo se o zmizení klokana dozvěděl, se snažil nějak pomoci. Petr s Lucií do případu zapojili snad všechny možné instituce. "Chtěli jsme to dostat co nejvíce mezi lidi. Kontaktovali jsme Městskou policii Úvaly, všechny veterinární stanice, tamní myslivce, nechali jsme vyvěsit plakát na městský úřad a také hledali pomoc na Facebooku," potvrdila nám Lucie.

Hledání se nakonec ukázalo jako zbytečné

Ač měl oči na stopkách snad opravdu každý, nakonec to bylo marné. Klokan byl totiž nalezen mrtvý, pravděpodobně ho už někdy před několika dny srazil vlak. "Naposledy jsme ho viděli před týdnem v noci ze soboty na neděli. Snažili jsme se ho nahánět, když byl blízko domu. Ovšem je plachý a vždy ho něco vyděsilo. Moc se chtěl vrátit domů, ale pokaždé mu to něco překazilo," smutně konstatovala majitelka zvířete.

Stavební práce v Úvalech nepomohly

Problémem při hledání a nahánění klokana byl i fakt, že je momentálně město zavaleno výkopovými prácemi. "Úvaly jsou rozkopané, jezdí tu spoustu nákladních aut, je to hluk a to nám situaci neusnadnilo. Dokonce jsme si koupili i úspávačku, ovšem na tu nakonec nedošlo," podotkla Lucie.

Podobná situace se tu však nestala poprvé. A právě to by mohlo znamenat, že se zabezpečením objektu, kde klokan žil, zřejmě nebylo něco v pořádku. Už na začátku března totiž klokaní samičku naháněli úvalští strážníci. Jejich pokusy o odchycení klokana ale byly neúspěšné, nakonec se naštěstí podařilo zvíře lapit majitelce. 

Nedostatečná prevence?

Otázkou nyní je, kde hledat chybu. Majitelé klokana samozřejmě měli pro jeho život odpovídající výběh. Nicméně během výměny plotu nejspíš situaci dost podcenili. "Měnili jsme plot, objevily se v něm totiž díry. Zespoda byl prorostlý kytkami a trávou, navíc byl prorezlý. Vytvořili jsme tak provizorní a začali pracovat na novém. Právě v té době došlo k útěku Helmuta."  

Momentálně tak chovatelka disponuje jedním klokanem. Ten už by měl být v bezpečí, jelikož byl vytvořen dvojitý výběh a dočasný plot nahrazen odpovídajícím s pletivem. Tak doufejme, že se v budoucnu nebude nic podobného opakovat.

Klokan je v každém případě zvíře, které ve městě nemá šanci přežít. Silnice a ruch kolem nich jsou pro něj něčím, co dokáže odpovídajícím způsobem vnímat. Následně tak nedokáže vyhodnotit situaci a skončí pod koly auta nebo pod vlakem, což byl i tento případ. 

Ve Středočeském kraji nejde o první případ

Klokani jsou u nás raritou, přesto nejde ve Středočeském kraji o nic, co by historie nepamatovala. Před třemi lety v Nehvizdech u Prahy došlo také k zaběhnutí klokana. Ten byl na svobodě rovné tři dny, pak se ho ale podařilo odchytářům lapit do sítě a byl vrácen zpátky do výběhu. Každopádně by se chovatelé měli zamyslet nad tím, zda mají své výběhy dostatečně zapezpečené proti zaběhnutí a je-li vůbec nutné takováto zvířata u nás chovat jako psy nebo kočky.