Těšíte se? V lesoparku v Počaplech se chystá lanové centrum

Adventure park v Černé v Pošumaví
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Souměrně s nepřetržitým růstem počtu obyvatel Králova Dvora rostou jejich požadavky na volnočasové využití. Vedení města tyto potřeby vnímá a budování sportovišť, míst pro odpočinek či kulturní vyžití patří mezi jednu z priorit. 

Během posledních let vyrostly v Králově Dvoře například cyklostezky, multifunkční hřiště a hala nebo dětská hřiště. "Jedním z našich plánů na nejbližší období je obnova lesoparků v Počaplech a v budoucnu i v Zahořanech. Na oba již existují projekty a myslím, že nabídnou vyžití napříč všemi generacemi," říká starosta Petr Vychodil.

Město Králův Dvůr nyní podává žádost o dotaci na I. etapu revitalizace lesoparku v Počaplech z fondů Ministerstva zemědělství ČR. "Žádost podáváme na částku zhruba 2 miliony korun z celkových 2,5 milionů. Vše se samozřejmě může po výběrovém řízení změnit. Termín realizace u počapelského lesoparku máme předběžně stanoven na rok 2018. Pokud neuspějeme, budeme se snažit lesoparky postupně revitalizovat z vlastních zdrojů," přibližuje Vychodil.

Plány jsou velké

Lesopark v Počaplech je v borovém háji nad kostelem. Dominantou by mělo být velké přírodní lanové hřiště poblíž stávající cyklostezky. Hlavní cílovou skupinou lanového centra budou školní děti, ale svoje si zde v podobě kolotočů, pískovišť a prolézaček najdou i ti nejmenší. Všechny cesty budou upraveny přírodními povrchy a na odpočinkových místech vznikne piknikoviště, malý altán, dobrodružná stezka či tobogán.

Něco podobného by se mělo později stát také právě s lesoparkem v Zahořanech. Ten byl v osmdesátých letech vyhlášený diskotékami na přírodním parketu. "Samozřejmě, že chceme vše konzultovat s místním osadním výborem a obyvateli Zahořan," připomněl Vychodil, že na názor lidí bude brán ohled. Jelikož se lesopark nachází ve svahovitém terénu, bude zpřístupněn jak po schodech, tak po spirálovité cestě.

Instalovat už se u nás začínají i dětská lanová centra. Jde o stavbu složenou z nízkých lanových překážek (maximálně 1,5 metru nad zemí) s lehkou obtížností. Jištění je vyřešeno permanentní instalací jistících sítí do konstrukce.

Současně budou vytvořeny průřezy v lesním porostu, aby se otevřely výhledy na Králův Dvůr a mohla vzniknout klidná oddechová místa s lavičkami. V Zahořanech by měl vzniknout v budoucnu v centru lesoparku altán obklopený cvičebními a herními prvky.

Starosta Petr Vychodil byl dále mimo jiné zastupiteli města pověřen jednáním s ŘSD o odkupu pozemku v místní části Levín, kde by měl vzniknou velký odpočinkový park. "Je to práce na několik let, ale projekty chceme mít připraveny minimálně na tři roky dopředu, abychom mohli promptně žádat o dotace. V Levíně v příštím roce plánujeme vybudování dětského hřiště a dalšího pak poblíž bývalého kina v Počaplech."