Zjistěte, jak staré jsou vaše cévy. Šanci máte i ve Středočeském kraji

 

Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy, konkrétně na nemoci srdce a cév. Kardiovaskulární choroby jsou příčinou úmrtí 50 % populace.  Poradny pro cévní věk jsou lidem k dispozici postupně až ve 250 lékárnách po celém Česku. Kde je najdete ve Středočeské kraji?

Cévy stárnou společně s celým organismem. U některých jedinců dokonce rychleji, než by odpovídalo jejich kalendářnímu věku. Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. Návštěvníci lékáren teď mohou zdarma zjistit svůj cévní věk za pomoci speciálního přístroje, který je v České republice vůbec poprvé.

"Čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší vykazují cévní věk. Pokud přijdou návštěvníci do našich vybraných lékáren měření vyzkoušet, dozvědí se, jak staré jsou jejich cévy v porovnání se skutečným věkem, a odhalí tak riziko případného vzniku kardiovaskulárních chorob," potvrdila majitelka jedné pražské lékárny a koordinátorka akce Hana Chudobová.

Faktorů je mnoho

Podle doktorky Kateřiny Uxové, odborného poradce Alphega lékáren (právě tam se unikátní měření odehrává), může výsledek měření ovlivnit například nervozita. "V případě alarmujících hodnot doporučíme pacientovi navštívit s vytištěnými výsledky přímo konkrétního specialistu v daném kraji." Podle kardiologů se za posledních deset let podařilo snížit úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 %, a to především díky účinnějším diagnostickým a léčebným postupům.

Zásadní vliv také hrálo postupné snižování hladiny cholesterolu a lepší péče o nemocné s vysokým krevním tlakem. "Prevenci vnímáme jako naprosto zásadní. Obecně lze říci, že vysoký krevní tlak nacházíme přibližně u poloviny českých dospělých mužů a u více než třetiny žen,“ uvedl kardiolog Jan Václavík. Na tuhnutí tepen, a tedy zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob, má dle jeho slov vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa a sport a nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. "Tuhnutí cév lze omezit snížením tělesné váhy, změnou stravování a životního stylu vůbec, snížením příjmu soli a mírnou konzumací alkoholu."

Životní styl se mění

Praktičtí lékaři v roce 2012 sledovali 22,4 % pacientů pro hypertenzi, 9,4 % pro ischemickou chorobu srdeční a 3,3 % kvůli prodělání cévní mozkové příhody. "Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků. Vzhledem k výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby jsme nakloněni jakékoliv preventivní ověřené aktivitě, která nám pomůže odhalit riziko u pacientů včas," řekl předseda Mladých praktiků Norbert Král.

Lékárníci v Poradnách pro cévní věk nabízí zájemcům také změření tlaku a srdeční frekvence, seznam lékáren a časy měření můžete najít ZDE. Měření bude po celé ČR probíhat až do konce letošního roku. Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé Středočeského kraje. V nejbližších dnech se bude měřit například v lékárnách v Nymburku, Čáslavi nebo Neratovicích.