Českobrodští bojují se zapáchajícím septikem: Kdy se ho zbaví?

Páchnoucí septik umí lidem ničit život
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké problémy řeší obyvatelé českobrodského sídliště. Konkrétně pak ti, kteří bydlí v jednom z věžáků. Vzhledem k nefunkčnímu septiku jsou nuceni tolerovat značně nepříjemný pach z otevřené díry. Jak složitou situaci bude řešit radnice a především kdy?

Velmi nepříjemné problémy nyní musí řešit obyvatelé České Brodu. Propadly se totiž panely na septiku u místního domu. I když se to stalo už před několika týdny, věc stále není vyřešená. Lidem se samozřejmě jednání povolaných osob nelíbí a stěžují si.

"Nevadí mi oplocení. Nevadí mi hluk. Ale vadí mi, a nejsem zdaleka sama, ten neskutečný puch, který se z otevřené díry line. Je tam sice provizorní plot, čas od času přijede nějaký fekální vůz, ale jinak se nic moc neděje," stěžuje si na diskusním fóru města nešťastná paní. Není se jí co divit, kdo by v tomhle chtěl bydlet?

Jenomže ono to, zdá se, není jednoduché. Radnice zřejmě nemá ruce složené v klíně a nečeká, jak se situace vyvrbí. Alespoň to tak vypadá podle vyjádření starosty.

"Situace opravdu není jednoduchá. Jedná se o dosud funkční septik pro věžák. Město po propadnutí jeho stropu zabezpečilo prostor, odčerpalo část odpadních vod a dále ve spolupráci s provozovatelem vodovodů a kanalizací prověřilo stav dalších kanalizačních řadů a zařízení v lokalitě sídliště včetně kamerových zkoušek kvůli napojení nové přípojky z věžáku," vysvětluje Jakub Nekolný.

Důležité tudíž bude nyní vyřešit hlavně to, do kterého kanalizačního řadu se objekt věžáku přepojí. "Následně se bude zpracovávat projektová dokumentace, získají se potřebná povolení a přípojka se bude budovat. A právě až po tom je možné septik odpojit a také konečně zasypat," vysvětlil s tím, že zakrytí páchnoucí díry nebude zrovna dvakrát brzo.

Stěžuje si celé sídliště

Problém se septikem ve věžáku odhalil daleko větší trable s celkovou kanalizací na celém sídlišti. V havarijním stavu jsou totiž další dvě kanalizační šachty a je třeba je opravit. Na prostranství kolem věžáku a před bytovkami v Palackého ulici je zpracovávána projektová dokumentace na rekonstrukci povrchů komunikace včetně parkovacích ploch. Místo, kde se momentálně nachází septik, by měl sloužit v budoucnu pro parkování osobních aut. 

Problémy na sídliští mají i v Nymburku. Nemůže tam totiž pokračovat šestá část revitalizačních prácí. Město totiž na projekt nezískalo dotaci a vše se zatím přerušilo. 

Zápach obtěžuje a bude ještě hůře

Vzhledem k momentálnímu počasí je zápach sice obtěžující, ale ještě snesitelný. Bohužel pro obyvatele českobrodského sídliště by měly v následujících dnech stoupat teploty, a tím budou zřejmě gradovat i stížnosti.

"Souhlasím s tím, že je to nepříjemné. V dohledné době bychom měli mít k dispozici časový odhad této akce včetně rozpočtu a podle toho zvážíme i další provizorní zakrytí septiku. Bohužel to nebude ani příliš levná záležitost," dodal Nekolný.