Milionová přestavba chátrající ruiny: Milovice chtějí nové kulturní zařízení

Chátrající dům by měl dostat nový kabát
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Město se chce pokusit o to, aby se chátrající budova bývalého Domu důstojníků stala kulturním stánkem. Jakým způsobem toho chce docílit a jak moc nákladná rekonstrukce bude?

Obyvatelé a dokonce ani radnice už se nemohou dívat na to, jak se jim před očima ztrácí a chátrá bývalý Dům důstojníků. Proto přišlo rozhodnutí, že se se současným stavem konečně začně něco dělat. Mělo by dojít ke kompletní rekonstrukci a proměnu z ruiny v kulturní zařízení.

Hlavní část budovy, která sousedí s milovickou radnicí, je z větší části už poměrně dlouho mimo provoz a chybí v ní původní vytápění. Zbývající části stavby má v pronájmu základní umělecká škola a rodinné centrum. Budova je aktraktivní především tím, že se v ní nachází největší mozaika v Evropě. 

Opravy proběhnou ve dvou etapách

Jelikož je nutno realizovat poměrně rozsáhlé opravy, tak vše bude rozděleno do dvou částí. "V rámci první etapy se bude celá budova kompletně zateplovat, přibude nová vzduchotechnika, vymění se okna, dveře a také vznikne sociální zařízení," popsal průběh starosta Milovic Milan Pour.

ŠPETKA HISTORIE: Bývalý Dům důstojníků postavila Československá armáda v sedmdesátých letech minulého století, následně byl předán jako dar sovětské posádce. V budoucnu by se měl proměnit ve víceúčelové kulturní zařízení s divadlem, kinem či tanečním sálem.  

Finanční náročnost celého projektu bude poměrně velká. Milovicím sice pomůže získaná dotace, ovšem většinu bude muset zaplatit z vlastních zdrojů. "Město podalo v prosinci 2016 žádost o dotaci z Operačního programu Životního prostředí na projekt Snížení energetické náročnosti multifunkčního zařízení v Milovicích," vysvětlil starosta.

Díky dotaci ovšem Milovice získaly pouze 10 milionů korun. Celkové náklady se přitom podle projektu vyšplhají přes 38 milionů. "Město se bude podílet částkou 28,7 milionu korun." Milovice chtějí mít hotovo nejpozději do 30. května 2018. Přáním radnice tak je, aby práce začaly již v letošním roce.  

Rekonstruovat se bude i interiér

Projekt je ovšem stále na startu. V současné době se teprve připravuje s projektantem. Náklady se tak ještě mohou s plánem lišit. "Finanční náročnost by se měla pohybovat v řádech několika desítek milionů. Vše bude záviset na investičním záměru využití objektu. Město má zájem o nové víceúčelové kulturní zařízení a jeho předání veřejnosti nepozději do konce následujícího roku," dodal Milan Pour.