Na Poděbradsku řádí kočičí travič: Kolik životů už má na svědomí?

Kdo může mít na svědomí něco podobného?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké problémy řeší v poděbradském kočičím azylu Catky. Hned tři jejich kočky se totiž našly mrtvé. Kdo je usmrtil a hlavně jak? Mohou se útulky proti něčemu takovému bránit?

Místo, aby hledali nové domovy pro kočky, mají úplně jiné starosti. Na Poděbradsku se totiž pohybuje travič, který napadl právě kočičí azyl Catky. V okolí výběhu zvířat byly nalezeny návnady s prudkým jedem.

"K otravě nedošlo přímo v našem areálu, ale v jeho blízkém okolí. Sousedka našla mrtvou kočku, která snědla otrávený buřt. Musel být naplněn něčím hodně agresivním, protože zvíře podle očitého svědka umřelo po deseti minutách," popsala nám situaci Daniela Nedbalová z volného sdružení Catky.

Kočičí společenství se nachází v rodinném domě v Poděbradech a žije společně s lidmi. Nejedná se o útulek v klasickém slova smyslu. Případní zájemci si však mohou kočky adoptovat. 

Kdo takové zvěrstvo páchá?

Pachatel bohužel ještě nebyl dopaden. Pravděpodobně je to však někdo, kdo se v okolí dobře vyzná. Kočky z Catek jsou totiž zvyklé využívat venkovní výběh, což neznámý lump zřejmě dobře ví. Stále tak trvá velké nebezpečí, že se situace bude opakovat.

"Kočky utekly během stavebních prací. Zatím se prokázalo stoprocentně, že jedna byla otrávená jedem. U ostatních je to ale velmi pravděpodobné, protože zemřely zhruba ve stejnou dobu," uvažovala Nedbalová. Sdružení se samozřejmě ihned obrátilo na policii, která ale případ následně pro nedostatek důkazů odložila. Navíc podle zákona nemůže ani nařídit pitvu zvířete.  

Existuje nějaká prevence?

Je opravdu velmi těžké zabezpečit, aby se ke kočkám nedostal kdokoliv s podobným "překvapením". Ano, lepším zabezpečením výběhu lze zamezit útěku zvířat. Nicméně pokud travič bude opravdu chtít, tak si možnost, jak němým tvářím ublížit, najde.  

Catky mají poměrně špatné zkušenosti s některými zájemci o osvojení koček. Proto nyní nové majitele velmi pečlivě vybírají. Mělo by to zabránit například týrání zvířat nebo jinému nezodpovědnému zacházení.  

"Momentálně výběh zabezpečujeme. Ale hodit buřt přes plot není až takový problém, s tím nic nenaděláme," smutně konstatovala Daniela Nedbalová. Catky bohužel nemají k dispozici kamerový systém. 

Jak tedy na to? Je třeba se obrátit na profesionální firmu, která by kočkám byla schopna zajistit bezpečný pobyt venku. Ať už zmíněným kamerovým dohledem, nebo třeba vyšším plotem. Zavřít je do domu samozřejmě není možné. 

Problémem tu však jsou finance, kterých spolek nemá zrovna mnoho. Proto se obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při financování projektu na ochranu "svých" zvířat. Kočky si bezesporu zaslouží bezpečí a klid. A ten, kdo je bezdůvodně zabijí, by zasloužil pořádný trest.