Budou mít Poděbrady vysněný supermarket? Zájem je, ale má to háček

Lidl v Poděbradech má spoustu fanoušků, ovšem i odpůrce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V poslední době se v Poděbradech hodně spekuluje o růstu nových supermarketů. Reálných obrysů nabírá hlavně stavba Lidlu. Jenomže jen přání obyvatel města nestačí. V zákulisí totiž probíhají boje a nikdo neví, jak to nakonec dopadne. 

Kdyby v Poděbradech snad chtěli udělat referendum o tom, kdo by Lidl chtěl, mohou klidně energii šetřit na jiné aktivity. Bohatě totiž stačí projet sociální sítě a obrázek si uděláte sami. Právě tento supermarket je tím, o kterém se tu sní opravdu doslova roky. Nicméně zatím to nevypadalo na to, že by jeho stavba měla reálně začít.

Supermarkety do Poděbrad chtějí, ale...

Největší národní supermarkety v poslední době jasně demonstrují fakt, že chtějí ve středočeském městě své podnikání rozšířit. Nejdále se prozatím dostala Billa, která již oficiálně vyroste v ulici U Bažantnice.

Poděbrady obohatí i stavba nového hřiště
To vyroste v části Žižkov a přimárně ho bude využívat místní škola T. G. Masaryka. Stavba by se měla realizovat během léta a hotovo by mělo být na podzim letošního roku. Odpoledne bude moct multifunkční hřiště využívat i veřejnost.

Město měl obohatit i Kaufland, který měl vyrůst v prostrách ČSAP u nového nadjezdu v rámci většího obchodního centra. Akce byla ale nakonec pozastavena, jelikož se město nedohodlo s investorem. V budocnu by ale OC mělo v Poděbradech vyrůst. Otázkou však je, kdy k tomu dojde.

Samotný Lidl měl v lázeňském městě vzniknout už dokonce třikrát. Poprvé se tak mělo stát v roce 2007 v prostorách uhelných skladů ve Fügnerově ulici, ovšem nakonec se projekt nepodařilo dotáhnout do konce. Ve druhém případě měl vzniknout v Husově ulici za zimním stadionem. I zde zbyly nakonec lidem jen oči pro pláč. 

Nyní se o expandu značky do města mluví potřetí. "V Poděbradech bychom rádi prodejnu postavili. Zatím ale ještě nemáme vhodnou lokalitu. Jakmile budeme mít konkrétnější informace, tak je poskytneme," potvrdila nám touhu řetězce mluvčí společnosti Zuzana Holá. 

Každá mince má dvě strany

Ihned po tom, co se na facebookových stránkách Poděbrad objevila spekulace o tom, že by měl Lidl vyrůst, spustilo to vlnu pozitivních reakcí. "Jsem 100% pro, aspoň bychom ušetřili cestu do Nymburka. Lidl bude mít v Poděbradech úspěch," uvedla například Michaela Vilímková a nastínila tak situaci, která momentálně panuje. Obyvatelé totiž v případě nákupů v Lidlu jezdí do sousedního Nymburka, což je nějakých devět kilometrů.  

Jenže jsou tu i tací, kteří další supermarket ve městě nechtějí. Jedná se především o drobné podnikatele, kteří ve městě vedou malé prodejny s potravinami. "Třeba taková stavba Tesca. Zničili mnoho malých živnostníků a ti, kteří přežili, jednoduše další supermarket v Poděbradech nechtějí. Má to pro ně likvidační dopad," vysvětlil místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř. 

Buď jak buď, město může v tomto ohledu "protestující" uklidnit, protože z vlastních zdrojů pozemek na stavbu dalšího kolosu nabídnout nemůže. Ovšem to neznamená, že se nepostaví. "Poslední volný pozemek tohoto typu se využil pro výstavbu Tesca. Jednání Lidlu tak probíhají se soukromým investorem," dodal Uhlíř. Radnice tak v podstatě nemá možnost, jak do případného projektu zasáhnout.