Ve Veltrusích se v sobotu budou slavit Dožínky hraběte Chotka

Dožínkový průvod
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Zámek Veltrusy již popáté čeká dožínkový průvod se slavnostním předáním věnce, veselící se selky a sedláci v krojích, žesťová hudba a divadlo. Návštěvník si bude moci vychutnat pivo z malých pivovarů nebo si upéct placku z obilí.

 

V sobotu 8. srpna 2015 proběhne na zámku Veltrusy již 5. ročník dožínek, původně slovanské tradice slavnosti ukončení žní, která se konala kolem poloviny srpna. 

Přestože Dožínky Hraběte Chotka se na zámku ve Veltrusích pořádají od roku 2011, je třeba podotknout, že se na zdejším zámku dožínky již v minulosti konaly, tudíž se jedná o navázání na jednu z tradic. Průběh původních dožínek na zámku Veltrusy je dokonce popsán v knize Márinčino dětství od Jana Weniga.

Slavnost dožínek může ku příkladu zahrnovat odvážení posledního snopu z pole, předání dožínkového věnce, jenž se schovával v hospodářství až do Vánoc nebo do příštích žní, a také vinšování hospodáři. Potom následuje hostina s hudbou a tancem. 

Kastelán Pavel Ecler jakožto hospodář hrabě Chotek

Program Dožínek hraběte Chotka

  • V 10 hodin se Dožínky hraběte Chotka slavnostně zahájí
  • Ve 14 hodin vystoupí Divadlo DS Scéna z Kralup nad Vltavou s představením: Teatro Tyjátjátro;
  • V 15 hodin přijde krojovaný průvod a slavnostně předá dožínkový věnce hospodáři
  • V 15:30 zahrají Kralupští žesťoví sólisté.

Všichni návštěvníci veltruských Dožínek, ať děti či dospělí, se mohou těšit také na různorodé úkoly, za které získají obilí, ze kterého si budou moci upéct placku. To si ovšem budou muset nejdříve sami vymlátit cepem a umlít mouku.

Pečení placky

Občerstvit se či nakoupit mohou u stánkařů. Bude zde stánek s koblížky, koláči, medovými výrobky, šperky, malovaným textilem a paličkovanými výrobky. Pro milovníky chmelového moku zde budou k ochutnání piva menších pivovarů:

Dožínkám se říkalo například také obžinky, dožatá, dóženek, dožitá, dočesná, žnivuvka, ožinek, znivý. V mnoha evropských i mimoevropských zemích mají dožínky náboženský charakter, ovšem v Československu začaly být ve 20. století používány k politickým účelům a náboženský charakter ztratily.

Dožínky hraběte Chotka

08.08.2015 - 09:0017:00

Veltrusy - Již tradiční akce zejména pro rodiny s dětmi s doprovodným programem, soutěžemi, dožínkovým průvodem na zámku Veltrusy. Oslava úrody a sklizně, jak ji slavili naši předci před více než sto lety. Zažijete předávání věnce hraběti a jeho rodině v dobových kostýmech, průvod baráčníků a vystoupení...
Více o akci

Klíčová slova: