Svatomartinská tradice

Svatý Martin se rozdělil o svůj plášť se žebrákem na kraji města
 

11. listopadu přijíždí Martin na bílém koni. Letos se sice opozdil. Hodovat a popíjet víno se bude na mnoha místech. Stejně tak lidé vyrazí na lampionové průvody. Jak to spolu souvisí?

Kdo byl sv. Martin?
Původně to byl římský voják, který se v zimě roku 334 rozdělil před branami města Amiens o svůj plášť se žebrákem. Potom měl vidění, ve kterém se mu Kristus zjevil a měl na sobě kus pláště, který dal Martin žebrákovi. Světec bývá zobrazován jako biskup nebo v oděvu římského vojáka. Časem se nechal pokřtít, žil jako poustevník, potom se stal biskupem.

Lampiony v průvodu

Kde se vzal v našich tradicích oblíbený svatomartinský lampionový průvod? Podle webu Vira.cz má svůj původ zřejmě v germánském pochodu s loučemi. Jelikož na Martina přichází zima, není nepředstavitelné, že si naši předci spojili oblíbený svátek s průvodem loučí, později lampionů, které se rozsvítí ve tmě.

 

Martinské husy a víno

Kolem svatého Martina se rádi lidé scházejí a hodují. Na talíři mají martinskou husu a popíjejí svatomartinská vína. V minulosti tomu nebylo jinak.

Sv. Martin z Tours je patronem hus, což vzniklo prý podle legendy, kdy Martin váhal nad přijetím biskupského úřadu v Tours. "Schoval se do husince, hejno hus ho ale svým hýkáním prozradilo, a tak musel tu poctu přijmout," uvádí Wikipedie. Kromě toho je patronem vojáků, jezdců, koní a podkovářů, vinařů, cestujících, chudáků a žebráků, zajatců, abstinentů, domácích zvířat a úrody na polích.
Jedna pranostika říká: Husa o Martině nejpěkněji zpívá.

V minulosti byl svátek svatého Martina jedním z nejoblíbenějších. "Na mnoha místech se konaly poutě, hojně se pořádala martinská posvícení. Hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu a martinské rohlíky nebo podkovy (zvané martiny) a roháče. Jídla byla tučná, jako by se chtěli lidé připravit na dlouhou chladnou zimu. Dříve byla martinská husa poslední pečení před šestitýdenním adventním postem," píše se na Wikipedii.

Pranostika
Na svatého Martina nejlepší je husina. Pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se rozhostí. Je-li kobylka martinské husy namodralá, bude zima mírná. Je-li bílá, bude zima tuhá. Je-li kobylka bílá jen vpředu, bude zima tuhá jen před Vánocemi. Je-li bílá vzadu, bude zima tuhá po Vánocích. Je-li začátek kobylky tmavý, bude zima na počátku blátivá. Je-li konec kobylky tmavý, bude blátivý a vlhký až konec zimy.

 

Svatomartinská vína jsou první z nového ročníku. Zrála pouhých pár týdnů, proto jsou svěží a ovocitá. Podle vinařů by se měla vína vypít do Velikonoc.

Pranostika
Martin víno šenkuje, Kliment a Kateřina koštuje.

 

Svatomartinské víno musí být vyrobeno na území České republiky z hroznů odrůd:

  • Müller Thurgau
  • Veltlínské červené rané,
  • Muškát moravský nebo Modrý Portugal,
  • nebo Svatovavřinecké.

Musí také projít hodnocením nezávislé komise, která hodnotí několik vlastností jako jsou vzhled, vůně a chuť.

První Svatomartinská vína se tradičně otevírají 11. listopadu v 11 hodin.

Kde se slaví?