Potkan v tramvaji! Že jste ještě neviděli? Zřejmě jezdíte málo

Prodloužení linky metra D až do Jesenice? Zatím jen výstřel do tmy..
 

Každý z nás někdy něco ztratil – peněženku, klíče, doklady. Jsou však mezi námi tací, co takové „drobnosti“ neřeší, a nedělá jim problém v metru, autobuse či tramvaji zapomenout třeba kanystr s naftou, francouzské hole, tyče na ohnivou show nebo potkana.

 

Nacházení zapomenutých věcí je skoro každodenní činností zaměstnanců pražského Dopravního podniku. Kromě výše zmíněného našli třeba kulmu na vlasy, stroj na mytí oken, hrábě, housle, kostým kostlivce, dřevěný samopal a mnoho dalších.

Vypadá to, že se nenudí, ovšem při prohlídce občas nacházejí také živé tvory, jako třeba rybičky v igelitovém pytlíku, do svetru oděného jezevčíka nebo klec s potkanem. Výjimkou nejsou takzvaně lákavé kuriozity v podobě láhve s domácí slivovicí. Nutkání ochutnat kazil snad nápis „Karlovi k narozeninám".

Dopravní podnik ke konci roku 2015 eviduje 4 746 ztracených předmětů, z toho cestu k majiteli našla pouhá třetina. „Počet roztěkaných a zapomětlivých lidí se každým rokem zvyšuje. Kromě dnes již běžných věcí v podobě občanky a peněz jsou lidé schopni zapomenout i kuriozity, mezi něž například patří umění, živá zvířata, naslouchátko, koloběžka a další.“ říká tiskový mluvčí Dopravního podniku Jiří Štábl.

Kuriozity, jež přeci zapomenout nelze

Dámské šperky, přebalovací pult, tiskárna, mixér, model letadla, polštář, naslouchátko, samopal, zlatý snubní prsten, advokátní talár, sesterská uniforma, batoh s divadelním kostýmem, vzácné desky, drahé obrazy, anebo již zmíněná zvířata.

Třetinová přihlášenost o své věci je přitom zarážející. V počtu ztracených věcí (4 746) a v počtu předaných věcí svému majiteli (1 704)) je markantní propast. Copak nechcete své věci zpět?

V případě ztráty volejte

Zjistíte-li ztrátu ihned a vaše tramvaj, autobus nebo metro už je pryč, tak volejte na infolinku 296 19 18 17, kde je možno se okamžitě spojit s dispečerem, který informuje řidiče konkrétní linky. Pokud se věc nalezne, je vám sděleno, kdy a kde si ji můžete vyzvednout.

Ohlásíte-li ztrátu později, pak se klidně hned obraťte na kancelář Ztrát a nálezů, jež sídlí na Praze 1 v ulici Karolíny Světlé 5 s telefonem 224 235 085.

V případě dokladů a jiných předmětů, u kterých je prokazatelně znám vlastník – například občanský a řidičský průkaz, kartička pojišťovny, knížka z knihovny - je řešení jednodušší – ty se předávají do Centrální podatelny na Prahu 9.

V případě nálezu

Pokud vy sami naleznete ztracenou věc, tak to samozřejmě nemáte nikterak složité. Stačí ji odevzdat řidiči, dozorčímu v metru nebo v podatelně Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Statistika závěrem

Spousta věcí je závislá na počasí či ročním období, naše nepozornost nikoliv. Mírný pokles je zaznamenán v červnu a v červenci a pak v říjnu a listopadu.

Přehled nálezů za celý loňský rok:

Leden: 35, 9%

Únor: 39,3%

Březen: 36%

Duben: 36,9%

Květen: 37,4

Červen: 34,8%

Červenec: 34%

Srpen: 38,4%

Září: 38,9%

Říjen: 32%

Listopad: 32,9%

Prosinec: 35,9%

(Statistika zdroj: DPP)