František Nepil - poeta, pohádkář a ctitel Masaryka

František Nepil
 

Nezapomenutelný vypravěč, rodák ze středočeského Hýskova by 10. února oslavil 87. narozeniny.

Střevíce z lýčí došly až k Hurvínkovi

Dožil sepodstatně nižšího věku, pouhých 66 let, přesto se zapsal do mnoha srdcí malých i dospělých posluchačů a čtenářů. Vyrůstal ve Svatém Janu pod Skalou a velkou část života prožil v Praze. Po studiích na obchodní akademii pracoval v Československém rozhlase, psal a vyprávěl své nenapodobitelně půvabné fejetony, věnoval se scénářům i pohádkám. Něžné příhody ze života lidí i zvířat ještě dnes po mnoha letech pohladí po duši, donutí nás zastavit se a zaposlouchat. Děti ve školách čtou příběhy z pořadu Dobré a ještě lepší jitro, Střevíce z lýčí se staly jednou z vyhledávaných knih pro státní maturitní zkoušku, milovníci pohádek znají Makového mužíčka a většina z nás jistě viděla některou ze scének Spejbla a Hurvínka, jejichž autorem také Nepil byl.

 

Průvodce po masarykovských památkách

Možná však mnohý jeho čtenář netuší, že svou energii věnoval také vyprávění o osudech památek, které připomínají osobu pana prezidenta T. G. Masaryka. Přednášel svým posluchačům o mostu TGM ve Zbečně, rakovnickém pomníku, či bustě v Nižboru poblíž rodného Hýskova, kam pan prezident jezdil z nedalekých Lán často na koni.

V dnešní uspěchané době je naslouchání čím dál vzácnější a stejně vzácnými se stávají i vypravěči, mezi něž právem patří tento slavný hýskovský rodák.  Miloval rodný kraj a dokázal to mnohokrát ve své tvorbě. Velké množství sepsaných příběhů sám namluvil na CD a jsou dodnes vydávány.

Klíčová slova: