Kauza Třebešín: Chci odvolat ředitele Bártla, říká náměstek Dolínek

Nechtěli ji například pustit ze třídy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Náměstek primátorky Adriany Krnáčové Petr Dolínek se dnes vyjádřil v tom smyslu, že podá návrh na odvolání dosavadního ředitele Františka Bártla SPŠ Na Třebešíně.

Dolínek podá návrh na nejbližší zasedání Rady hlavního města Prahy. Rozhodl se tak vzhledem k okolnostem, které jsou mu v kauze šikany známy. Do školy jsme volali, abychom požádali o vyjádření, bohužel, jak pan ředitel Bártl, tak jeho zástupkyně, nebrali telefony. 

„Existence šikany na SPŠ Na Třebešíně je nezpochybnitelná a v celé záležitosti evidentně selhaly kontrolní mechanismy uvnitř školy, přičemž ředitel školy je za jejich správné fungování osobně odpovědný," uvedl náměstek Dolínek. „Proto jsem se rozhodl na nejbližším jednání Rady hl. m. Prahy předložit návrh na jeho odvolání. Budu velmi rád, pokud bude do té doby znám výsledek šetření České školní inspekce," dodal. 

Podle primátorky hlavního města prahy Andrei Krnáčová, která v úterý spolu s ministryní školství Kateřinou Valachovou navštívila SPŠ Na Třebešíně, se již nikdy nesmí opakovat podobný případ šikany. Krnáčová se tedy dohodla s náměstkem Petrem Dolínkem, že na příštím zasedání Rady hl.m. Prahy navrhne odvolání ředitele Bártla. O situaci dneska, společně s Valachovou, diskutovaly na půdě školy přímo se studenty.  

„Je naprosto nevyhnutelné, aby především vedení školy vyvodilo osobní odpovědnost. Pokud je pravda, že o tomto chování byli opakovaně informováni, je nepředstavitelné, že z jejich strany nepřišel zásah mnohem dříve. Vše bohužel skončilo úplně zbytečnou smrtí člověka a veškerá lítost je v tomto případě k ničemu,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová. „Jsem matkou tří dětí, které jsem vychovala sama. Vždy jsem dbala na to, aby respektovali ostatní a především, aby nebyly slepé k tomu, co se děje kolem nich. Proto chci apelovat jak na žáky, tak i na jejich rodiče. Prosím, nepodceňujte jakoukoli informaci o šikaně a nahlaste ji. Předejdeme tím celé řadě lidských tragédií,“ dodala primátorka Adriana Krnáčová.

Exkluzivní rozhovor se zástupkyní SPŠ Na Třebešíně Taťjanou Kubíkovou: Kauza Třebešín: "Ráda bych oddělila šikanu a studentský vtípek"