Migrace a festival lidských práv na plátnech regionů

Festival o lidských právech poputuje republikou
 

Festival Jeden svět poodkryje dvě hlavní témata, a to celosvětový problém migrace a současné dění na Ukrajině. Festival začíná v pondělí 7. března v Praze, poté se přesouvá do regionů, mezi nimiž jsou města jako Benešov, Kladno nebo třeba Mladá Boleslav.

Film a debata

Stále oblíbenější festival má za cíl představit dvě hlavní témata společenských diskuzí, která pálí Evropu. To vše prostřednictvím dokumentárních filmů a interaktivních debat. "Letošní ročník chce představit problém migrace – od útěku z válečné zóny, přes čekání na azyl až po integraci.Současné dění na Ukrajině festival ukáže z ukrajinské i ruské strany konfliktu; očima vojáků, obyčejných lidí i pozůstalých," říká koordinátorka festivalu Tereza Hronová.

V mobilní aplikaci je možné sestavit si vlastní program

Čtěte také: Kardinál Duka chce podpořit křesťanské uprchlíky i výchovu etiky

Zajímavosti 18. ročníku

Mobilní aplikace

Kompletní program festivalu, přehled akcí či přidané projekce najdete v mobilní aplikaci Jeden svět 2016, kde je možné sestavit si vlastní program. Aplikaci využívá všech 33 festivalových měst a je i v angličtině. Je dostupná v na App Store a na Google Play.

Festival Jeden svět v číslech

  • 34 měst navštíví Jeden svět (Praha 7. – 16. března, poté regiony a Brusel). Nově přibyly Karlovy Vary a Zlín.
  • 26 filmů uvádí v premiéře (4 ve světové, 18 filmů v mezinárodní, 2 v distribuční a 2 v evropské), z toho jsou 3 v české či slovenské produkci
  • 9 festivalových míst obsadí v Praze (Lucerna, Světozor, Atlas, Kino 35, Městská knihovna, Ponrepo, Evald a nově Kino Béla a Divácké centrum Galerie Lucerna)
  • 123 dokumentů ve 12 tematických kategoriích představí letošní program 4 filmy o záborech půdy (Napříč Barmou nebo Ukradená zem)
  • 6 dokumentů s LGBT tematikou (Říkejte mi Marianna, Gayby Baby atd.)
  • 6 filmů se odehrává v Číně (Behemoth či Čínský primátor)
  • 11 interaktivních nebo webových dokumentů bude součástí programu 
  • přes 100 zahraničních hostů přijede na festival do Prahy
  • 122 282 lidí z celé ČR navštívilo Jeden svět 2015

 

Film a ekologie - jde to dohromady?

Vegetariánské občerstvení, méně benzínu a lépe tříděný odpad. Jeden svět letos bude ještě ekologičtější. Hosté budou jezdit elektromobily nebo městskou hromadnou dopravou.

Projekce pro školy

Festival již tradičně dopoledne promítá také pro publikum ze základních a středních škol z celé republiky. Pro děti ve věku od 8 do 13 let připravuje sérii krátkých filmů, pro starší studenty a studentky pak vybrané snímky z programu Jednoho světa. Hned první den po spuštění registrace se přihlásilo přes deset tisíc lidí. V současnosti jich je téměř patnáct tisíc. Promítat se bude i pro rodiče s dětmi. V rámci festivalu také proběhne školení o migraci pro učitele a učitelky. Dokumentární filmy Jeden svět na školách přináší celoročně.

Vstupné

Cena vstupenky je 70 korun na filmy začínající do 17:00 hodin včetně, poté 90 Kč. Seniorské projekce stojí 45 Kč