Pražští krysaříci soutěžili v Jesenici

Vítězný pes klubové výstavy v Jesenici
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Majitelé 74 pražských krysaříků přijeli soutěžit do společenského centra v Jesenici u Prahy. Toto sympatické české plemeno si získalo příznivce v Evropě i dalekém Japonsku.

Prestižní klubová výstava

"Toto největší klubová výstava. Můžete tu najít krysaříky různých zbarvení od čtyřech měsíců do dvanácti let. Součástí jsou závěrečné soutěže, chovatelský pár, dětská soutěž, chovatelské skupiny, nejlepší veterán, nejlepší dorostenec, junior a celkový vítěz výstavy. Tady se scházejí pražští krysaříci, kteří mají průkaz původu neboli rodokmen. Přihlašují se do kategorie podle věku a pan rozhodčí posoudí jejich exteriér. Naše výstava je prestižní, protože 74 krysaříků na jednom místě je velká konkurence," říká předsedkyně Klubu přátel psů pražských krysaříků Helena Janková. 

Klub přátel krysaříků

Klub má zhruba sto členů a je zastřešen Českomoravskou kynologickou unií. Výstavu pořádá ve spolupráci s městem Jesenice. Probíhá zde podruhé a původně se konala v Radotíně. Následovat bude v srpnu speciální výstava v Hostouni u Prahy.

Psí sudí

Rozhodčím klubové soutěže v Jesenici byl Tomáš Kučera, kteřý žil řadu let v Austrálii, kde také získal statut rozhodčího plemenných soutěží. Do Čech se vrátil před třemi lety a žije v Buštěhradu. "Na to, aby bylo zvíře šampionem, musí získat čtyřikrát takzvaný CAC (Certificat d Aptitude au Championat). Dva musí být z mezinárodní výstavy a dva mohou být z národní nebo klubové výstavy. Posuzují to minimálně tři rozhodčí v období alespoň dvou výstavních sezón," popisuje náročnost soutěže Tomáš Kučera. Oprávnění k výkonu rozhodčího v ČR uděluje Českomoravská kynologická unie. Platí u nás přísná pravidla, čímž se přibližujeme serverským státům. Stát se rozhodčím psích soutěžení není jednoduché. "Začínáme plemenem, které chováme, a když ho posuzujeme nějako dobu a na určitých typech výstav, tak po určitých letech se můžeme rozšiřovat na další plemena. Také můžeme požádat o statut mezinárodního rozhodčího. Nyní máme schválený nový řád, podle kterého můžeme rozšiřovat pouze na tři plemena na jednou. Je deset skupin FCI a jedenáctá skupina neuznaných plemen," vysvětluje Tomáš Kučera.

Mezinárodně oblíbený pes

Krysařík je hodně populární v severských zemích. "Máme kluby ve Švédsku, v Dánsku, Norsku, Finsku, ve Švýcarsku a dokonce i v Japonsku. Nyní žádáme o mezinárodní uznání prostřednictví FCI (Mezinárodní kynologická organizace), že všude bude používán originální název pražský krysařík," říká Helena Janková.

Historie krysaříka

Doklady o chovu krysaříků v českých zemích sahají do roku 800 našeho letopočtu. "Hlásíme se k historickým kořenům krysaříka, který byl na dvoře císaře Rudolfa jako společník. Tvrdí se, že byl používán k hubení krys a posílán do úzkých prostor, včetně kanalizace. Snažili jsme se po tom pátrat u pražské vodárenské společnosti, ale v historických materiálech se to nepotvrdilo," říká Helena Janková. Regenerátorem a znovuzakladatelem plemene byl Jan Findejs z Hostivice. Byl povoláním genetik a působil dlouhá léta jako mezinárodní rozhodčí chovatelských soutěží. 

Věrný společník

Pražský krysařík je hbité a temperamentní zvíře. Jejich majitelé s nimi dělají kynologické sporty jako agility, coursing nebo dog dancing. "Je to skvělý pes pro někoho, kdo nemůže mít velké plemeno. Nepodceňujte krysaříka, dokáže se toho hodně naučit. Jeden z našich šampionů je cvičený majitelkou v obedience (poslušnost) a zvládá mnoho povelů, které dělá s nadšením, takže si vždycky povyskočí," říká Helena Janková.

Klíčová slova:
pes