Kup mi "semtele" a "bublinku do vodováhy," apríl!

Už jste zkusili koupit "bublinku do vodováhy?"
 

Už od šestnáctého století je první duben spojen s různými žertíky, žertíčky a drobnými zlomyslnostmi. V novinářské branži je potom povoleno, v rámci tradice, utéct trošku od serióznosti a vypustit nějakou drobnou kachnu.

Předpokladem vzniku tohoto veselého svátku je reakce na změnu ročního období z ponuré, nepříjemné zimy na veselejší a poměrně bujařejší jaro, které si dovolí zavtipkovat. Nejedná se o původní český svátek.

Přišel k nám v 17. století

K nám apríl dorazil ze zahraničí. Samozřejmě mezi Čechy, kteří jsou pro každou legraci, rychle zdomácněl. První písemná zmínka o něm hovoří v roce 1690. Zápis má pocházet od Bartoloměje Chrystellaie z Prahy. „Narazila jsem na to v literatuře například. Nejde o úplně novodobou záležitost. V devatenáctém století se například lidé posílali do lékárny pro „semtele,“ děti se vzájemně vyváděly. Vždycky si vybrali nějakého aoutsidera, který jim na všechno skočil, poslali ho pro něco a potom se mu smáli,“ sdělila Čtidoma.cz etnografka muzea v Mělníku Naďa Černá.

Jakými vtípky se dříve lidé vyváděli?

Šlo především o žerty v rámci rodiny. Za oběť takových srandiček padl většinou člen rodiny, nebo známý. Ti se posílali na nákupy věcí, které jen tak neseženete. Šlo například o "ohýbák na cihly," nebo "bublinku do vodováhy." Uznejte sami, dá se to sehnat?

Co Apríl a ČtiDoma.cz?

V posledních letech jsou tyto vtípky sofistikovanější a reagují na aktuální události. Například server ČtiDoma.cz informuje o mešitě v Benešově, ochlazení na -15 stupňů, nebo o UFU, které mělo přistát v Netvořicích. Problém nastane ve chvíli, kdy čtenáři nedojde, že se jedná o vtip.

Klíčová slova: