AZOS Nymburk dostal pokutu a zákaz výroby

Jedna z protestních akcí před závodem AZOS Nymburk
 

Krajský úřad Středočeského kraje udělil firmě AZOS pokutu 300 tisíc korun a zakázal provoz kataforézní a zinkovací linky. Společnost se může odvolat k Ministerstvu pro místní rozvoj.

Odbor regionálního rozvoje krajského úřadu Středočeského kraje rozhodl o zastavení  provozní činnosti kataforézní a zinkovací linky firmy AZOS CZ, s. r. o. Řízení bylo odebráno stavebnímu úřadu v Nymburce kvůli podjatosti, přičemž za podjatý se prohlásil sám nymburský úřad. Vzhledem k možnému vlivu na životní prostředí si řízení převzal krajský úřad. Dnešní rozhodnutí je nepravomocné a je možné proti němu podat odvolání do patnácti dnů k Ministerstvu pro místní rozvoj.

Pokuta 300 tisíc

Odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu udělil 11. dubna 2016 společnosti AZOS pokutu 300 000 Kč za porušení podmínek integrovaného povolení. I proti této pokutě se může provozovatel odvolat.

Firma AZOS CZ zamořuje Nymburk zápachem 

Kraj na základě měření Státního zdravotního ústavu potvrdil přímou souvislost mezi zápachem a výrobou firmy. Proti provozu dlouhodobě protestují místní obyvatelé, kteří si ztěžují na zdravotní důsledky. Podle vedení kraje by se mohl AZOS odstěhovat z Nymburka do průmyslové zóny v Milovicích nebo bývalé ocelárny Poldi Kladno v roce 2017.