Upálili jsme čarodějnice i Jeronýma Pražského

Ruiny hradu Říčany
 

V historii tohoto týdne to přímo hořelo. Navštívili jsme obec Mnichovice, kde se s požáry setkali neúměrně často. Plameny na vlastní kůži pocítil Jeroným Pražský, český reformátor, který zemřel stejně jako jeho přítel Jan Hus. Nakonec vzplály mnohé hranice právě o tomto víkendu, jelikož Češi pálili čarodějnice.

Málokterá obec z oblasti Velké Prahy byla tak zkoušena jako Mnichovice, jimž jsme se věnovali      v pondělí. Opakující se požáry, povodně a kruté nemoci, to vše mají za sebou. Přejme jim, ať mají

Mnichovické nádraží

víc štěstí v budoucnosti.                                       

 

 

 

 

 

 

 

Říčanské náměstí

Úterý si pro nás přichystalo návštěvu Říčan. Zdejší krajina vám umožní odpočívat v krásné přírodě a díky obecnímu muzeu se také vzdělávat na naučné stezce. Lásku ke kultuře a prvorepublikovým tradicím dokazuje mimo jiné i případ, kdy místní skrývali sochu Antonína Švehly.  

 

 

 

 

Středečním článkem jsme vás upozornili na přednášku, která se nedávno uskutečnila v Radotíně. Dr. Chadima, televizní představitel Jeronýma Pražského, na ní vysvětlil, proč bychom na tohoto    buřiče, filosofa a přítele Mistra Jana Husa, neměli zapomenout. 

Přednášející se chlubí svou tvorbou

 

 

 

 

 

 

 

Tuhle nemáme srdce upálit

Ve čtvrtek nám to nedalo a museli jsme předjímat víkend kvůli české tradici pálení čarodějnic. Proč tento zvyk vůbec existuje? Samozřejmě mělo na jeho formování vliv středověké křesťanství. Nicméně jeho počátky jsou starší a nacházejí se v období, kdy u nás hlavní kulturu představovali Keltové.

 

 

Pátek přinesl sedmou část pomalu se uzavírajícího cyklu o „jubilantovi“ Karlu IV. Dorazili jsme do období, kdy Karlův otec Jan Lucemburský zemřel a budoucí „Otec vlasti“ konečně dosedl na český trůn.

Karel IV. na votivním obrazu Jana Očka z Vlašimi