Největší barokní slavnosti na vodě vyvrcholí ohňostrojem

16. května zažijemě opět slavnostní ohňostroj
 

Jen jednou v roce mohou Pražané a lidé z celého světa vidět Karlův most v tak impozantních kulisách. Svatojánské slavnosti NAVALIS jsou oslavou nejznámějšího českého světce a “Pražana” Svatého Jana Nepomuckého, kterého tradičně přijíždějí do Prahy uctít poutníci z celého světa.

Průvod k poctě Svatého Jana Nepomuckého začne v 16 hodin zdobením koní a žehnáním davů na Hradčanském náměstí. O dvě hodiny později začne v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha mše svatá. Ve čtvrt na osm se svatojánské procesí vydá na Karlův most, kde začne zábava s bohatým programem.

By náš mozek neshnil v hrobě.. Sv. Jan  Nepomucký se narodil mezi lety 1340 a 1350. Od roku 1369 zastával v Praze úřad veřejného notáře, v září 1389 se stal generálním vikářem pražského arcibiskupa. Jakožto jeden z úředníků tohoto církevního hodnostáře se dostal do opozice proti záměrům krále Václava IV. vytvořit nové biskupství z kláštera v Kladrubech. Krátce poté, co potvrdil ve funkci nového opata, nechal jej rozezlený panovník zatknout a prý osobně roku 1393 umučil.  Navzdory pozdějším legendám nebyl Nepomuk patrně nikdy důvěrníkem Václavovy manželky, královny Žofie. Jeho tělo bylo pak hozeno do Vltavy. Do českého povědomí vstoupil mimo jiné díky svému jazyku, jenž údajně zázračně po smrti neshnil. Později však byla tato část těla identifikována jako kus mozku. Církev velmi rychle začala muže chápat jako svého mučedníka, i když za svatého jej prohlásila až v roce 1729, přičemž dva ze čtyř uznaných zázraků souvisely právě s údajným „jazykem“.


Od půl deváté se návštěvníci dočkají závodu lodí a seskoků parašutistů. Poblíž mostu, na Křížovnickém náměstí, v kostele sv. Františka z Assisi bude již od tři čtvrtě na devět probíhat další pobožnost. Půl hodiny poté se ve světové premiéře rozezní koncert skladatele Kryštofa Marka. Jako sólistka vystoupí slavná houslová virtuoska Gabriela Demeterová. Po jeho skončení rozzáří oblohu barokní ohňostroj.