Na chodníku potkat sochu

 

Nově vydlážděné chodníky a kvetoucí záhony jsou pro kultivovaný veřejný prostor nezbytné, vnímáme je jako samozřejmost. Když potkáme cestou v trávě u chodníku sochu, vzbudí v nás zájem, vyvolá emoci. 

Může to být zvědavost, nadšení a radost. Nebo taky nepochopení a údiv nad tím, jak někdo mohl něco takového stvořit. Sochy jsou ve veřejném prostoru přítomny odedávna. Už prastaré civilizace si uměleckými díly krášlily domy, zahrady, parky a náměstí. Kultivovaly veřejný prostor i lidi, kteří jej užívali. V Čechách se na krášlení veřejných prostor trochu zapomíná. Praha těží z kouzla středověkých uliček a barokních soch, současné umění je v jejích ulicích vidět sporadicky. Podobně na tom je i většina českých měst a obcí.

Křest sochy v Dolních Břežanech

Sochařský Sculpture Line

Uspořádat festival soch a vyzdobit veřejná prostranství Prahy díly umělců je dlouhodobým záměrem organizátorů akce. Přejí si umožnit obyvatelům i návštěvníkům Prahy vnímat jednotlivé sochy ve specifických a méně očekávaných, speciálně vybraných lokacích. "V letošním roce se koná druhý ročník festivalu," říká ředitel festivalu Ondřej Škarka.

"V Praze a jejím okolí bude vystaveno celkem dvacet jedna objektů. V loňském roce bylo číslo podobné, povedlo se prodat nebo dlouhodobě pronajmout pět skulptur. Jednou z nich je i keramické křeslo sochařky Alexandry Koláčkové, umístěné na náměstí v Dolních Břežanech. Na koupi sochy přispěli ve sbírce občané Dolních Břežan, větší část ceny zaplatil obecní úřad.
"Oproti loňskému roku, kdy "sochařská linka festivalu" začínala a končila na letišti, se začíná a končí v BB centru na Praze 4," podotýká Ondřej Škarka. "Letos má festival bohaté zastoupení zahraničních umělců. Například instalace na řece je od sochaře z Japonska, v příštím týdnu bude instalován ve Františkánské zahradě objekt od mexického autora, rakouská autorka vystavuje dílo na Ministerstvu kultury a tak dále.

Tělo Anděla

V letošním roce byla v rámci sochařského festivalu v Dolních Břežanech instalována druhá socha. Corpus Angelicus (Tělo Anděla) je dílem českého sochaře Stefana Milkova.

Křest sochy se odehrál v sobotu 18. června parku v Dolních Břežanech. Pokřtili ji autor Stefan Milkov, ředitel festivalu Ondřej Škarka, partner festivalu pan Holásek, sponzor festivalu pan Jelínek, spolupracovnice festivalu paní Kateřina Škarková, radní Markéta Mayerová a místostarosta obce Zdeněk Kovářík.
"Socha Tělo Anděla byla součástí cyklu sedmi plastik vytvořených pro výstavu na Pražském hradě v roce 1997. Tělo anděla je vyrobeno z litiny a váží osm set kilo," vysvětluje sochař. "Nechávám ale na každém jednotlivci, co sám v soše vidí, nechtěl bych ho názvem ovlivňovat a nutit mu vlastní představu," dodává Stefan Milkov.
"Umístění sochy vnímám jako poctu tomuto veřejnému prostoru," říká místostarosta obce Zdeněk Kovářík. "Když jsme byli před čtrnácti lety zvoleni do vedení obce, říkali jsme si, že Dolní Břežany potřebují pěkný veřejný prostor, chodníky, silnice, parky. Po čtrnácti letech jsme dospěli k tomu, že můžeme do tohoto pěkného prostoru umisťovat umělecká díla. Třeba to lidi, kteří budou chodit okolo, přiměje, aby se zastavili, rozjímali a potěšili se na duši. Doufám tedy, že tento anděl bude kolemjdoucí těšit."

 

Stefan Milkov je sochař, designer, hudebník, narodil se v Bohumíně 9. 3. 1955. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu Uherské Hradiště 1971-1974, Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér sochařství v letech 1976 – 1982. V letech 1987-91 byl členem umělecké skupiny Tvrdohlaví. Žije a pracuje v Praze.