Dvouletý chlapec vypil čistič odpadu, následky asi budou tragické

 

Podobné případy většinou končí velmi špatně. Někteří rodiče bohužel stále podceňují šikovnost dětí, nebo si tento fakt prostě neuvědomí. V případě dvouletého chlapečka z pražských Košíř, který vypil hydroxid sodný, to bude mít pravděpodobně trvalé následky. 

Všichni asi víme, že děti jsou velmi zvědavé a většinou vše, k čemu se dostanou, chtějí ochutnat. Dvouletý chlapec neměl problém otevřít láhev tak zvaného Krtka přesto, že měla bezpečnostní uzávěr, a část čističe odpadu vypil. Vlivem požití hydroxidu sodného u něj došlo poleptáním k závažnému, pravděpodobně nevratnému poškození dutiny ústní a zažívacího traktu.

Otrávit se dá vším možným, houby samozřejmě nejsou výjimkou.

Dítě bylo na místě zdravotníky ošetřeno a následně transportováno v život ohrožujícím stavu k další odborné péči do dětského traumacentra Fakultní nemocnice v Motole. Tam se o něj postarali lékaři a snažili se zachránit alespoň naději na další, byť jen částečné uzdravení.

Věděli jste, že vedra zvyšují rizika otrav?

Záchranáři v každém případě apelují na rodiče, aby nenechávali agresivní chemikálie v dosahu dětí. Pokud se neštěstí nepodaří zabránit a dojde byť jen k minimálnímu pozření louhu či kyseliny, nikdy se nesnažte vyvolat zvracení. Podejte postiženému větší sklenici čisté vody, která po vypití sníží koncentraci pozřené látky v trávicím ústrojí, a neprodleně povolejte zdravotnickou záchrannou službu.