Musíte parkovat auto v Praze? Podívejte, kolik zaplatíte

 

Už 24. srpna se spustí nové parkovací zóny. Pro začátek na Praze 5 a 6, následovat bude 1. října Praha 8 a postupně se přidají další městské části. Pokuty za nedodržování vyhlášky budou vysoké, takže se nevyplatí hazardovat. Na kolik vás tedy vyjde parkování v hlavním městě?

Názory na zavedení nových parkovacích zón se různí. Jedni říkají, že to Praze pomůže, druzí mluví o další šikaně obyčejných lidí. V každém případě se novinka zavádí a je dobré být připraven. Nejen, pokud bydlíte v hlavním městě, ale samozřejmě i v případě, že tam dojíždíte za prací nebo z jakéhokoli jiného důvodu.

Zdaleka ne všichni rezidentni mají vyřízené parkovací karty.

První kapitolou jsou samotní rezidentni. Pokud si stihnou pořídit parkovací karty, neriskují žádný postih. V opačném případě budou dostávat pokuty jako kdokoli jiný. Za roční kartu rezident zaplatí 1 200 korun, parkování na šest měsíců ho vyjde na 600 korun, tři měsíce ještě na polovinu.

Senioři mají poplatek nižší (12 měsíců - 360 korun, 6 měsíců - 180 korun, 3 měsíce - 90 korun). Navíc Praha 5 a 8, které budou místo jedné zóny rozděleny na několik sektorů, nabídnou ještě jinou variantu parkovací karty za 600 korun, místo původních 1 200 korun. 

Jak se na zavedení nových parkovacích zón dívají kandidáti na hejtmana?

Jestli nemáte trvalé bydliště v některé z "postižených" městských částí, počítejte s různou výší poplatků. V každém případě bude možné platit pomocí platební karty, na internetu nebo mobilem. Identifikačním číslem bude v té chvíli registrační značka vašeho auta. 

V parkovacích zonách bude platit jedno ze tří cenových pásem. V prvním zaplatíte 80 korun za hodinu stání, ve druhém 60 korun za stejný čas a ve třetím hodina vyjde na 40 korun. Každá městská část si může určit částku v závislosti na lokalitě, vždy ale jen do maximální povolené výše v dané zóně. Stejné pravidlo bude uplatňováno v případě délky stání.

Parkování před mateřskou školou v Nymburku byl dosud neřešitelný problém.

Tak jako to platí nyní, se nikde nebude platit za mopedy, motokola a jednostopé motocykly. Majitelé elektromobilů zaplatí jednorázový poplatek 100 korun, který je bude opravňovat k bezplatnému parkování ve všech zónách. Uvidíme, jak převratné pro lepší život Pražana to nakonec bude. Jen aby z toho nebyl jen další chaos...