Boj o život v Konětopech: Srdce sice začalo fungovat, mozek je zřejmě poškozen

 

V boj o život se změnilo pohodové koupání ve včerejším parném odpoledni pro jednoho z plavců. Drama trvalo dlouhých třicet minut. Nejprve se do záchrany pustili další návštěvníci koupaliště v Konětopech, poté si práci převzali záchranáři.

K tonoucímu muži vyráželi včera odpoledne záchranáři do Konětop ve Středočeském kraji. Už v bezvědomí ho na břeh vytáhlo několik pozorných návštěvníků a několik minut se ho pokoušeli resuscitovat. To se nakonec povedlo profesionálním lékařům, kteří po dlouhé půl hodině obnovili činnost jeho srdce.  

Právě dlouhá doba, která k oživení vedla, je důvodem obav o jeho mozek. "Muž byl převezen do nemocnice na Vinohradech," potvrdila mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. Jak moc je mozek zasažen, ukáží až další vyšetření. Ale je celkem možné, že poškození bude stoprocentní. Případ už si převzali policisté a vyšetřují příčiny toho, proč se muž málem utopil. 

Na místě nebyl vyloučen ani alkohol nebo vyčerpání. V každém případě pro všechny lidi na koupališti to byl obrovský šok. "Z poklidného odpoledne se stalo něco, co bychom nečekali ani v nejhorším snu. Tohle jen tak z hlavy nevymažete," uvažoval dvaadvacetiletý Petr, který byl poblíž incidentu spolu s kamarády.