Kominíci ani kontroloři kotlů nestíhají. Ale pozor, revize kotle nerovná se kontrola komína

Kontrola kotlů se prodraží
 

Kotel musí být zkontrolovaný do konce roku, to už jste asi slyšeli. Víte ale, že potřebujete také kominíka, protože kontrolor kotlů kontroluje jen kotel, ale nikoli komín?

Krásné počasí vydrželo relativně dlouho, teď už ale začátek topné sezony klepe na dveře. Většina lidí si jako každoročně nechala kontrolu komína i kotle na poslední chvíli. 

Podle zákona je nutné si nechat zkontrolovat do konce roku kotel. Tím ovšem nezmizela povinnost nechat si odborně zkontrolovat komín. Potřebujete tak jak revizního technika na kotel, tak kominíka. Od kontroly jednoho i druhého dostanete potvrzení o stavu.

Asi polovina lidí si čistí komín svépomocí, ale kromě toho, že to nemusí udělat kvalitně a může u nich začít hořet, jim hrozí ještě jedno nebezpečí. Když se totiž opravdu stane, že komín nebo kotel "blafnou", potvrzení o stavu komína a kotle jsou tím prvním, co chtějí hasiči nebo pojišťovna vidět. 

Další vtip s kontrolou kotlů spočívá v tom, že pokud máte například kotel Dakon, kontrolu vám opět musí provést osoba, která má pověření k revizi kotlů Dakon. V případě, že dostanete ověření od kontrolora, který nemá revizi na váš typ kotle, a něco se opravdu stane, jako byste žádné potvrzení neměli. 

Pro kontrolu kotle a komína najednou se zdají ideální kominíci a revizní technici zároveň. Ti mají ovšem rozvrh ze všech nejplnější.