Je narušena regulérnost voleb? Na středočeských lístcích chybějí někteří kandidáti

Může to narušit volby?
 

Chyba, nepozornost nebo úmysl? V každém případě je možné, že regulérnost voleb do zastupitelstev některých měst ve Středočeském kraji je narušena. Některé volební lístky se totiž "povedlo" špatně vytisknout, chybí na nich kandidáti. 

Volby se konají už 7. a 8. října, což znamená, že chyba se napravit nestihne. Ministerstvo vnitra ani Středočeský kraj si však žádné velké komplikace nepřipouští, prý jde jen o výjimečné případy. "Chybně vytištěné sady byly jen ojedinělé. V žádném případě nejde o žádnou masovou záležitost," omlouvala chybu mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.

Na problém upozornili v Příbrami, kde by měly být vadné čtyři sady volebních lístků. Stejný počet pak registrují v Týnci nad Labem, další tři se podařilo odhalit v Dublovicích. Stížnosti přišly i z Rožmitálu pod Třemšínem, tam se však nedostatky nepodařilo ověřit. "Lístky jsou už bohužel rozneseny. Při kontrole rezervních sad na radnici jsme zjistili chyby," potvrdila mluvčí města Pavlína Svobodová. 

V Týnci nad Labem se naopak povedlo "zmetky" zachytit, k lidem se vůbec nedostaly. "Na čtyřech lístcích chyběla půlka textu," popsala Jaroslava Motlová z kanceláře starosty. V dalších městech se provedly namátkové kontroly, žádné další vady se ale nenašly. 

Nejde o žádnou tragédii

Pro voliče nejde o žádnou velkou tragédii, což potvrzuje i Ministerstvo vnitra. "Výměna lístků za bezchybné ve volebních místnostech je naprosto dostačující," mírní paniku mluvčí ministerstva Martina Němcová. Pro někoho to však může být pádný důvod pro to, aby k volbám vůbec nešel. "Neumí vytisknout lístky a chtějí nám vládnout? Komu se to asi hodí? Směšné. Raději půjdu na houby, kašlu na ně," rozčiloval se pan Karel z Příbrami. 

Jakékoli konspirační teorie jsou však v tomto případě nejspíš zcela absurdní. Dokonce i lídr pirátské strany v hejtmanských volbách to vidí jako pouhé selhání. Právě Piráti přitom jinak šťourají snad úplně do všeho. "Nehledal bych v tom úmysl. Všichni někdy uděláme chybu," měl jasno František Kopřiva. Nezbývá než doufat, že to nebude mít žádný vliv na volební účast.