KRAJSKÉ VOLBY: A je sečteno. Raduje se ANO i Starostové a nezávislí

A je sečteno. Raduje se ANO i Starostové a nezávislí
 

V krajském zastupitelstvu obsadí nejvíce křesel ANO, aby hnutí mohlo vládnout, bude muset vyjednávat o koalici. Radují se i Starostové a nezávislí, kteří obsadili druhé místo. Naopak doposud vládnoucí ČSSD a KSČM si pohoršily.

20:40 Výsledky jsou sečteny, začíná vyjednávání o koalicích.

 

20:32 Nejdéle ze senátních volebních výsledků trvalo sečtení hlasů v Berouně.

Výsledky voleb do Senátu v Berouně - 1. kolo

 

19:50 V senátním obvodu 28 Mělník jsme dlouho čekali na konečné výsledky.

Senátní volby v Mělníku - výsledky 1. kola.

19:38 A je sečteno. Volební účast byla velmi nízká, k volbám přišlo jen 34,76 procent oprávněných voličů. Strany, které se dostaly do zastupitelstva, teď čeká vyjednávání o koalici. Teprve ta rozhodnou, kdo bude mít v kraji hlavní slovo.

 

18:47 K účasti ve druhém kole senátních voleb vyzývá i Veronika Vreciónová. "Jsem moc ráda, že se mi podařilo postoupit do druhého kola, a udělám všechno pro to, abych vyhrála příští týden. Mrzí mne, že nás nepostoupilo ještě víc, ale myslím, že ODS, která má za sebou velmi těžké období, stoupá nahoru a voliči nám zase začínají věřit," dodává Vreciónová.

 

18:35 I Bohuslav Sobotka poděkoval voličům ČSSD a vyzval je, aby přišli hlasovat i v kole druhém a podpořili sociálně demokratické kandidáty. "Zdá se, že voliči po osmi letech, kdy sociální demokracie vládla v krajích, upřednostnili změnu," prohlásil Sobotka s tím, že při vyjednávání o krajských koalicích se strana bude držet svého programu. Výsledky strany však předurčily sociální demokraty k vyjednávání.

 

18:20 Předseda hnutí SPD Tomio Okamura označil výsledky voleb za úspěch. Ve Středočeském kraji získalo hnutí tři mandáty. "Budeme jednat s každým, kdo akceptuje náš program. Tedy například zákaz stavění mešit či jakékoliv umísťování nelegálních imigrantů na celém území Česka," uvedl Okamura. Jako nejpřirozenějšího partnera pro vyjednávání označil hnutí ANO či Starosty a nezávislé.

 

17: 55 Přestože nejsou známy ještě konečné výsledky, ta drobná procenta, která zbývá sečíst, na výsledku už těžko něco změní. Jak tedy bude vypadat nové zastupitelstvo Středočeského kraje? 16 křesel z 65členného zastupitelstva obsadí ANO, 14 STAN, 10 ČSSD, 9 ODS, 8 KSČM, 5 TOP 09, 3 SPDSPO.


17:45 Martin Kupka, starosta Líbeznic a jednička kandidátky ODS, neskrývá své nadšení. Výsledek považuje za velmi dobrý a jak sám říká, dá se s ním pracovat. "Zaprvé se sluší poděkovat a to myslím opravdu vážně. Poděkovat všem, kteří v ODS ve volbách podpořili, ve středních Čechách je to opravdu dobrý výsledek a pokud to porovnáme například se sněmovními volbami v roce 2013, tak nárůst podpory je opravdu výrazný. 12,5 procent je poměr, se kterým se dá přispět k lepší podobě Středočeského kraje. Teď se rozeběhnou koaliční jednání,“ říká Kupka a dodává, že voliči dali jasně najevo, že si ve středních Čechách nepřejí koalici sociálních demokratů a komunistů. "ODS by se ráda podílela na koalici, která znovu dokáže rozproudit krev v žilách Středočechů.“

17:30 "Vypadá to, že po osmi letech dali lidé ve většině krajů přednost změně. Ve většině krajů jsme skončili na druhém místě," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ne tak ovšem ve Středočeském kraji, kde voliči nebyli s vládou ČSSD a KSČM příliš spokojení. První jmenovaná tak zřejmě letos skončila až třetí, komunisté hned za nimi.

 

17:20 Pro TOP 09 byly volby zkouškou. Pokud ano, ve Středočeském kraji se jim příliš nepovedla. Miroslav Kalousek, předseda strany, s výsledkem příliš spokojený není. Příznivci TOP 09 prý bohužel zůstali doma. "Nevím, co se stalo. Zřejmě se lidé nedomnívali, že krajské volby jsou důležité. Musíme to do příštích voleb změnit." Částečně za neúspěch může i skutečnost, že Topka tentokrát nekandidovala ve větší míře ve spojení s hnutím Starostové i nezávislí.

 

17:14 Občanská demokratická strana je s výsledky celkem spokojená. "Je to dobrý zásah pro  to, čeho chceme dosáhnout, a to je dobrý výsledek v příštích parlamentních volbách," uvedl předseda strany Petr Fiala, který by však raději, aby pravice byla mnohem silnější a mohla převzít vládu v krajích. Ve Středočeském kraji to vypadá, že ODS obsadila čtvrté místo. 

 

17:01 "S výsledky voleb jsme spokojeni, naším cílem bylo být mezi prvními třemi stranami, a jsme dokonce druzí. Podle výsledků to také vypadá, že splníme, co jsme slíbili, a to je sestavení nekomunistické vlády na kraji," prohlásil Vít Rakušan ze STANu.

Ve volebním štábu STANu vládne spokojenost

"Cokoliv jiného než vítězství je neúspěch," komentuje s nadsázkou výsledky voleb dvojka na kandidátce a mediální tvář STANu Dana Drábová. "Ale vážně, udělali jsme, co bylo v našich silách, poctivě, a s výsledky jsme spokojeni." Na otázku, proč si myslí, že zvítězilo Hnutí ANO, Dana Drábová odpovídá: "To je otázka pro politology. Ale fenomén Babiš a jeho charisma na lidi funguje."

 

17:00 Výsledky voleb do Senátu v Praze 6.

Výsledky voleb do Senátu v Praze 6 - 1. kolo

16:45 Předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš poděkoval všem voličům. "Děkuji i těm, co volili jiné strany, protože je důležité, aby se lidé voleb účastnili. Kraje jsou placeny z našich daní a je důležité, aby lidé měli přehled, kam jdou jejich peníze," uvedl Babiš. Zároveň prohlásil, že nyní začnou vyjednávání a teprve se uvidí, s kým ANO zasedne v koalicích.

Kandidátka na hejtmanku Jaroslava Jermanová má důvod k úsměvu. Její strana zřejmě vyhraje volby

16:35 Známe výsledky z dalšího obvodu - v senátním obvodu 25 v Praze 6 postupují do druhého kola Jiří Růžička (TOP+STAN) a Václav Bělobradský (SZ+ČSSD).

Kandidáti do Senátu ve druhém kole v Praze 6

16:26 "Děkuji vám a prosím vás, abyste přišli volit ještě do druhého kola. Abyste to nenechali náhodě. A opravdu s pokorou říkám, ze občanům a občankám Prahy 11, 15, 22 i dalším moc, moc děkuji," prohlásila Helena Válková, když se dozvěděla, že postupuje do druhého kola senátních voleb.

 

16:10 Ve volebním štábu STAN sledují výsledky voleb v jednotlivých obcích všichni důležití.

Jednička STANu ve Středočeském kraji má zatím důvod k úsměvu

Kandidát na starostu Vít Rakušan, dvojka na kandidátní listině a jaderná baba - mediální tvář kampaně Dana Drábová, lídr STAN Petr Gazdík, poslankyně Věra Kovářová, starosta Dolních Břežan Věslav Michalik a další starostky a starostové. Nálada ve štábu je optimistická, dosud sečtené hlasy ukazují na dobré výsledky.

 

16:06 Konečně přichází první výsledky z volebního obvodu 28, z Mělníka. Sečteno je 26,83 procent hlasů a daří se Igoru Karenovi z ANO 2011, který má 22,04 procent hlasů, a Petr Holečkovi, který má 19,44 procent hlasů.

 

16:00 Zdeněk Štefek, mladá komunistická krev, zatím nedočkavě hledí na sčítání výsledků. Trápí ho nízká volební účast. Je fakt, že voliči KSČM v deštivém počasí raději zůstávají doma...
 

15:50 První senátní obvod je sečtený. Do druhého kola senátních voleb v Praze 11 postoupila Helena Válková (ANO 2011) s 19,23 procenty hlasů a Ladislav Kos (KDUSZ+HPP11+Pir) s 16,67 procenty hlasů.

Helena Válková a Jakub Lepš postupují do druhého kola senátních voleb v Praze 11

15:35 Asi by to bylo velké překvapení, kdyby se ještě něco změnilo v Praze 6. Sečteno je 66 procent hlasů a Jiří Růžička (TOP+STAN) má stále výrazný náskok. Volilo ho 41,73 procent voličů.

 

15:31 V Berouně je sečteno teprve 7 procent hlasů. Vedení se ujal současný senátor Jiří Oberfalzer (ODS). Jeho náskok nad druhým Bohumilem Stibalem (ANO 2011) je ale v řádu procent, bude to ještě zajímavé.

 

15:20  V senátních volbách v Praze 11 je už sečteno 70 procent hlasů. Hana Válková (ANO 2011) se drží na 19 procentech, o tom, kdo postoupí do druhého kola, může být ještě boj. Zatím druhé místo stále drží Jakub Lepš (TOP+STAN), ale na paty mu šlape Miroslava Skovajsová (ČSSD) a Ladislav Kos (KDUSZ+HPP11+Pir).

 

Zdeněk Štefek čeká na výsledky

Jaké to je ve volební komisi? Přečtěte si reportáž!

15:07 Sečteno 11 procent hlasů. Zatím vede ANO 2011 s 22 procenty hlasy, překvapením jsou zatím výsledky STANu, které překročilo 19 procent hlasů. Až třetí je vládnoucí ČSSD s 15 procenty hlasy.

 

14: 57 V Praze 6 už je sečteno 26 procent hlasů. Zatím s přehledem vede Jiří Růžička (TOP+STAN) s 40,62 % hlasy.

 

14:55 V Praze 11 se ujala vedení kandidátka do Senátu Válková Helena (ANO 2011) s 19 procenty hlasy.

 

14:53 V Berouně zatím vede kandidát do Senátu Jiří Peřina (ČSSD) s 22 % hlasy. Na paty mu však šlape Bohumil Stibal (ANP 2011), Jiří Oberfalzer (ODS), Jan Holásek (KDU-ČSL+SZ+Nest).

 

14:50 Velmi dobře si vede Jiří Růžička (TOP 09 + Starostové) v senátním obvodu Praha 6. Po sečtení 7 % hlasů má téměř 43 % hlasů.

 

14:40 Do štábu ANO 2011 už dorazila Jaroslava Jermanová, jednička na středočeské kandidátce strany. Mezi kandidáty na hejtmana je to jediná žena. Pomůže jí to? 

Zastupitelstvo kraje je voleno na 4 roky obyvateli kraje a ve Středočeském kraji má 65 členů.

 

14:37 Volební účast ve Středočeském kraji byla 39,81 procent.

 

14:30 Začínají chodit první výsledky senátních voleb. My je pro vás sledujeme v Praze 6, Praze 11, v Mělníku a Berouně.

 

14:15 Kandidát na hejtmana Středočeského kraje za KSČM Zdeněk Štefek už je v sídle KSČM. Tato strana hraje o hodně, vždyť je nyní součástí koalice, která vládne kraji.

 

14:05 Volební účast byla nízká, odhady mluví jen zhruba o 30 procentech.

 

14:00 Poslední voliči vhodili své hlasovací lístky do uren a volební místnosti se uzavřely. Začíná sčítání hlasů, na jehož konci budeme vědět, kdo vyhrál volby ve Středočeském kraji. Hraje se o hodně, ale kandidáti na hejtmana už s výsledky nemohou vůbec nic udělat a musí počkat, stejně jako my ostatní, jak voliči rozdali hlasy.

 

Vítáme vás u on-line reportáže.