TIP PRO ZDRAVÍ: Píjte červené víno

Červené je nejzdravější!
 

Podzimní ochlazení velí milovníkům vína vyměnit sklenku bíleho za sklenku červeného vína. Tady je pár tipů, jak pít víno jako vinař, a ne jako barbar.

V teple hledáme únik v osvěžení, a proto volíme raději osvěžující lehký salát. Naopak v zimě zase toužíme po něčem, co nás ohřeje, a oceníme spíše teplou polévku. Stejně to funguje s vínem. 

Bílé v létě - Proč?

Když pijeme bílé víno, oceňujeme jeho osvěžující vliv. Líbí se nám jemné ovocné tóny a ta samozřejmá lehkost. Skvěle se hodí třeba k rybě nebo salátu. Navíc nenechá fleky na světlých letních šatech. Výborně se hodí například ryzlink a ostatní bílá vína, která mají nižší obsah alhoholu. Zejména ve vedrech nám bílé víno nestoupá do hlavy tak rychle jako jiný alkohol.

Červené v zimě - proč?

Jakmile se ochladí, ze všeho nejvíce toužíme po labužnickém menu, které nás zahřeje a zasytí. Stejné funkce má i červené víno. Navíc se výborně hodí ke zvěřině, houbám a kořeněným pokrmům. Od podzimu si můžeme dovolit pít i těžší vína, protože náš žaludek je na to už připraven a hlava se nám ve studeném vzduchu jen tak nezamotá. Červené víno pomáhá i správnému krevnímu oběhu. Ideální je burgundské, portské nebo chardonnay. 

Nejzdravější víno je právě to červené!

Obsahuje totiž látku resveratrol, která je obsažené ve vinných slupkách. Resveratrol odbourává volné radikály, čímž usnadňuje obnovu buněk. Červené víno zkrátka potlačuje zánětlivé procesy v lidském těle. Z hroznových jadérek se zase po několikatýdenní fermentaci uvolňují přírodní antioxidanty flavanoly.

Jak víno správně pít?

Tak pěkně od začátku. Nesmíte být nedočkaví, o to více si pak užijete rituál pití vína. Potom, co si víno donesete domů, nechte ho dva dny v klidu. Ideálně ve sklepě nebo na jiném místě, kde je okolo šestnácti stupňů. Víno si otevřete hodinu předtím, než ho budete pít. Someliéři také doporuřují s láhví moc nehýbat - kaly musí zůstat na dně. Pokud chcete víno dekantovat, i to má svá pravidla. Dekantováním se pak rozumí opatrné přelití vína do karafy na víno. Víno by se tak mělo harmonizovat a provzdušnit.

Skleničky na červené jsou větší a širší než ty na bílé. Víno v nich snadněji rozvine svou chuť. Nalijte jen do třetiny, aby bylo možné i znalecky zakroužit a užít si jiskřivou červenou barvu i rozvoněné aroma. A ještě něco. Jen barbar drží skleničku jinak než za stopku. Víno totiž nechceme ohřát teplem své ruky. Červené můžeme držet trochu výš než bílé, ale přesto nezanecháváme otisky jinde než na stopce nebo na dně.