Med s příchutí pesticidů

Jaká tajemství ukrývá sklenička medu?
 

Čirý med a nekalé praktiky? Zjistěte, co všechno nevíte o medu, který je obecně považován za to nejzdravější sladidlo. Jaké včely vyrábí český med?

Med obsahuje spoustu zdravých enzymů a látek, které našemu tělu prospívají. Jenže, co když je v něm i něco, co jíst nechceme? Odhalte tajemství včelařů.

Ředění medu

Každý med musí mít předepsaný obsah fruktózy a glukózy, odpovídající musí být i vyzrálost a čerstvost. Jedině tak si zaslouží označení med. Donedávna se ředil med cukerným roztokem z řepy, což je samozřejmě zakázané, nicméně lze to docela snadno odhalit. Problém je, že teď se začal med pančovat levným kukuřičným nebo třtinovým sirupem, což se odhaluje daleko hůř.

Pesticidy v medu

Pesticidy se dostávají do medu z našich polí

Med obsahuje pesticidy, to je zpráva, která vás asi nepotěší. Na druhou stranu jde často jen o stopové množství reziduí pesticidů. Nemusí to být způsobené ani zemědělcem, ale omezit hodnoty na nulu by bylo možné jen v bioregionech, kde by se na všech prostranstvích hospodařilo čistě ekologicky, což v současnosti není reálná alternativa, zvláště ne ve Středočeském kraji. K tomu by bylo potřeba i politické podpory, což ovšem nelze vzhledem k výsledkům voleb příliš očekávat. Co vás však může potěšit, je fakt, že obsah olova v medu klesl od doby, kdy se přestal používat olovnatý benzín.

Léčení včel?

Včely můžou chytit takzvané včelí klíště, odborným názvem varroázu. Jde o parazita, který se k nám dostal z Asie. Asijské včely proti němu mají vybudovanou imunitu, ty naše už ne tak docela. Stejně je to s lesknáčkem úlovým. To je důvod, proč se chemie ve velkém valí do českých úlů. Užívání chemie na prevenci a přeléčení včel je povinné dvakrát ročně, jenže včelaři se k němu uchylují pro jistotu čím dál častěji. 

Včelí klíště

Ti, kteří chemii nechtějí používat, se dostávají do porušování zákona a tlaku od ostatních včelařů na to, aby začali, protože jinak se včely navzájem můžou nakazit. Jenže čím víc se včely léčí, tím menší mají obranyschopnost proti parazitům. Tlak na léčení je vyvíjen především včelaři, kteří dělají hodně medu, ti tlačí hlavně na to, aby včely dávaly co nejvíc medu. Jejich obranyschopnost vyřeší raději chemií, což však není řešení, které vyhovuje menším včelařům. Zůstává faktem, že práci včelaře vykonávají ti, kteří ji dělají spíše z lásky než pro peníze. Rizik je totiž mnoho, konkurence je velká a zisky nízké.