Obchody zůstaly zavřené - je to diskriminace?

 

Poprvé od doby, kdy zákon vešel v platnost, zůstaly obchody zavřené, alespoň ty, které mají prodejní plochu nad 200 metrů. Co vy na to?

První svátek, během kterého zůstaly zavřené obchody, je tady. Mezi některými lidmi tento akt zvedl vlnu nevole, jiní to chválí nebo je jim to vcelku jedno. Většina je však údajně se zavřením obchodů srovnaná a nakoupili si den dopředu. Jak se na to díváte vy?

Za porušená zákona až milion! Zavřené obchody. Vadí nebo nevadí?

„Tedy můj názor na tuto situaci je takový, že to nikomu moc nepomůže. Dnešní společnost není poutána na rozdíl "týden" a "víkend" jako dříve, kdy neděle byla od slova "nedělá se". Naopak lidé, kteří mohou jít o svátku do práce, jsou na tom lépe, neboť si tím vydělají více peněz než za běžný pracovní den. Jediné, kdo z toho má tento rok výhodu, tak jsou klasičtí zaměstnanci pracující od pondělí do pátku, jenže to je jen štěstím, že dnes je pátek a mají tak prodloužený víkend. Pokud se tak stane během týdne, je to ve výsledku jedno,“ říká František Daněk, který sám dnešní svátek tráví v práci. Je zaměstnaný v obchodě s elektronikou a i podpora prodeje musí fungovat, ať je státní svátek či nikoli.

„Myslím si, že mít na státní svátek volno je naprosto v pořádku. Samotní zaměstnanci to jistě ocení a projeví se to i na jejich pozitivnějším přístupu k práci. Argumenty podnikatelů, že kvůli jednomu volnu klesnou tržby, jsou dle mě nesmyslné. Pokud bychom se bavili o potravinách, tak zásobit rodinu na jeden den není problém a po státním svátku pak příliv hladových zákazníků stejně přijde. Boty nebo hračky koupíte kdykoli jindy. Takže za mě určitě: volný státní svátek. Mě to neovlivnilo nijak. O zavřených shopech vím, takže jsem si vše potřebné nakoupila včera,“ říká Lenka Rauerová.

Například ve farmářském obchodě ve Vaňanech nakoupíte i dneska a samé dobrůtky. Teď frčí dýně, vždyť Halloween doslova klepe na dveře! Samosběr cibule láká nízkou cenou. Ve Vraňanech levně koupíte i další ovoce a zeleninu

Například zaměstnankyně jednoho z pražských supermarketů, která si nepřeje být jmenována, má na celou věc zcela opačný názor. „Samozřejmě jsem ráda. Jediné, co mi na tom vadí, je, že si příslušné hodiny musím později napracovat. Když si je nenapracuji, tak budu mít záporné saldo. Takže defakto nula od nuly pojde. Nejvíc mě v těch zavřených svátcích těší, že Štědrý den je jen do dvanácti a oba svátky vánoční zůstane zavřeno. Hned se mi také lépe plánují směny a i maminky, které mají doma své ratolesti, klidně půjdou 24. prosince do práce.

„Potírá to naprosto principy demokracie. Nikomu a ničemu zavřené obchody nepomohou. Akorát celá věc komplikuje život lidem, kteří si potřebují normálně nakoupit. Důvody vedoucí k tomuto zákonu mi připadají směšné a vlastně zákon sám o sobě je ve své podstatě diskriminační. Prodavač, který si chce o svátku přivydělat, nemůže. Prodavač z obchodu se 150 metry prodejní plochy nemůže zůstat o svátku doma, zatímco jeho kolega z obchodu s 250 metry prodejní plochy může. Buď se naši zákonodárci kopou do zadku a vymýšlí kraviny, nebo to má celé nějaký vyšší záměr,“ říká David, který je proti zavírání obchodů od samého začátku, kdy se o zákonu začalo třeba jen mluvit.

A když už jsme u těch dýní. Vyřezávali jste? Jak upravit vyřezanou dýni, aby neshnila?

Jirka, který sám dlouhá léta pracoval v obchodě, zastává naprosto neutrální postoj. „Je mi to veskrze jedno, myslím, že to ničemu a nikomu nepomůže. Na druhou stranu, nakoupil jsem si už včera.“

Názory se tedy různí. Pravdou je, že vyhrály maminky, které nemusí složitě vymýšlet hlídání pro děti nebo si alespoň užijí více času stráveného společně s rodinou. Naopak lidé, kteří žijí od výplaty k výplatě a svátek, který je ještě stále skoro všude hodnocen 100% bonusem, brali jako příjemnou prémii, mají smůlu. Je také otázkou, jestli celá situace něčemu opravdu prospěje.

Jedni sice vytěží pár dnů volna, zákazníci si jeden den odpočinou od nakupování a stresu dlouhých front, obchodní řetězce však na zavřených dnech údajně dost prodělají. Zatím ale není místo na polemiku. Nikdo v současné době nedokáže odhadnout, zda nebudou lidé nakupovat s mnohem větší intenzitou, až se brány obchoďáků znovu otevřou.

V západním světě – Německo, Švýcarsko a podobně – je naprosto běžné, že nenakoupíte v sobotu odpoledne, a v neděli i během svátků obchody vůbec neotevřou. Mají tak dostat příležitost drobní obchodníci, kteří mají otevřeno do večera nebo klidně i non-stop. Problém je, že u nás to, alespoň zatím, takto fungovat nemůže. Například dneska jsem procházela několik ulic. Obchody byly zavřené vážně všechny, snad kromě Sklizena a několika cukráren.

Jediné otevřené obchůdky byly ty vietnamské. Tady si znovu můžeme položit otázku na téma koho a co chceme vlastně podporovat. Situaci budeme i nadále sledovat, až vyjdou čísla, která by dala na vědomí, kolik řetězce prodělaly, či naopak vydělaly, budeme připraveni vás potom informovat. Bohužel, je svátek, a tak nikdo z tiskových mluvčích supermarketů nereagoval na telefon, zřejmě celou záležitost berou opravdu do slova a do posledního zaměstnance zůstali v klidu svých domovů.