Zavřené obchody. Vadí nebo nevadí?

Co vy na to?
 

Poprvé si vyzkoušíme dodržování nového zákona. Větší obchody musí nechat zavřeno. Jaké obchody jsou zavřené? A hlavně - co na to zákazníci?

Zákaz prodeje se týká jen prodejen, které mají plochu nad 200 metrů čtverečních. Zákaz se týká sedmi svátků i Štědrého dne, kdy obchody budou mít otevřeno jen dopoledne.

Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek. Podle průzkumu Českého rozhlasu nevadí novinka dvěma třetinám Čechů. Většina lidí si zkrátka nakoupí v předstihu.

Obchody budou muset mít zavřeno vedle 28. října na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 25. a 26. prosince.

Obchody, na které se omezení nevztahuje?

Prodejny do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Spor o to, jestli by měl stát diktovat obchodům, kdy zavřít, rozděluje společnost i ochodníky. Levicově smýšlejícím vadí především to, že prodavači a prodavačky nemohou trávit svátky se svou rodinou. Obchodníkům jde zase o zisk a počítají ztráty. Na druhou stranu lidé se zavřením obchodů počítají a nakupují proto zásoby předem, což znamená větší zisk pro obchodníky.

Jak se na problém díváte vy? Jde o zbytečnou umělou a diskriminační regulaci? Nebo si myslíte, že je skvělé, že si naprostá většina lidí dá ve státní svátek volno?