Milovice nechtějí sušičku kalů, obávají se zápachu

Ilustrační foto. Čistička kalů
 

Vodovody a kanalizace (VaK) už podruhé neuspěly se svým záměrem postavit sušičku kalů. V Milovicích se starosta postavil proti hlavně kvůli zápachu.

V Česku je to zatím nepoužitá technologie, kdy se kaly z čistíren odpadních vod přetváří na bioplyn a hnědé uhlí. V Nymburku loni tento projekt odmítli. V Milovicích se měla čistička stavět jen asi 300 metrů od obytné zóny.

Sušička kalů ČOV

Centrální sušička by měla zpracovávat všechny kaly z Milovic, Nymburka, Poděbrad a Městce Králové. Ročně by zpracovala až 8 tisíc tun kalů. Ty by se zpracovávaly technologií nízkoteplotní konvertace. Což je zrychlený proces vzniku hnědého uhlí a bioplynu. Ten by byl následně spalován a získané teplo by se využívalo opět k sušení kalů. Projekt představuje určité prachové zatížení, které by se mělo částečně vyřešit filtry. Sušička potřebuje vhodnou infrastrukturu kolem, protože by do ní denně příjíždělo a odjíždělo až deset nákladních aut. 

Reakce starosty Milovic

Milan Pour, starosta města Milovice, se postavil proti tomuto záměru. "O tomto záměru jsem se dozvěděl tento týden a hned jsem si zjišťoval k tomu potřebné informace," uvedl k situaci Milan Pour. "Protože záměr nebyl projednán na představenstvu VaK Nymburk a rovněž nebyl projednán s vedením města Milovice a především z obav ze zápachu při sušení a dále pak z obavy ze zvýšeného provozu na místních komunikacích při dopravě kalů z okolních měst do ulice Benátecká, Vrutice, jsem proti tomuto záměru." přibližuje ve svém prohlášení přesné důvody, proč se mu záměr postavit čističku právě v Milovicích nelíbí.