Pravěká bestie? Ne, listonoh letní

Listonoh působí jako něco, co zažilo zrod veškerého života na Zemi
 

Korýš, který nápadně připomíná miliony let starou zkamenělinu trilobita, se objevil v Milovicích. Listonoh letní se kamarádí se žábronožkami.

V létě našli v Milovicích ve vyschlých tůních žábronožku. Na podzim vědci objevili, že se kamarádí s listonohem letním.

 

Listonohové i žábronožky jsou extrémně citliví na toxické látky obsažené v prostředí. "Díky tomu, že zubři ani divocí koně nejsou ošetřováni běžnými veterinárními léčivy, tak je prostředí čistší a vhodné i pro listonohy," popisuje Dalibor Dostál​.

Listonoh žil vedle trilobitů, dnes je to živoucí zkamenělina
Listonoh měří až deset centimetrů, tři oči, krunýř a přibližně sto noh. Ocas je zakončený dvěma štěty. Je jednopohlavní i dvoupohlavní. Na svačinku si dá časy nebo malé bezobratlé organismy. Před stovkami milionů let žil vedle trilobitů, proto dnes působí jeho design poněkud starobyle - vůbec se nezměnil.

Tento kriticky ohrožený druh se nachází na pastvině se zubry a divokými koňmi u Benátek nad Jizerou. "Oba druhy korýšů se vyskytují v tůni výhradně díky přítomnosti velkých kopytníků. Podmínky jejich exitence zde nemusí nijak ovlivňovat člověk," vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Listonoh je aktivní především od května do srpna, v příhodných podmínkách ho můžeme vidět až do konce září. Zbývající část roku přežívá ve formě vajíček, která jsou schopna přečkat i desítky let ve vyschlém dně. V České republice je listonoh kriticky ohroženým druhem, obývajícím převážně náhradní stanoviště.