Konec s blešími trhy kvůli EET? Kdepak, v zákoně je mezera!

Bleší trhy mají problémy zcela nebleších rozměrů.
 

Konec bleších a jiných malých trhů kvůli EET? Ale ne, v zákoně je malá mezera, a to by nebyl český člověk, aby se s byrokracií nedokázal vypořádat po svém..

Zavedení EET likviduje už teď řadu malých podniků, které už předtím balancovaly na hraně mezi přežitím a krachem. Někteří zavírají z trucu nad zbytečnou byrokracií, někteří proto, že opravdu nejsou schopni zátěž spojenou s EET zvládnout.

Problematické je to i pro malé trhy, na které nejspíš zatím nikdo nepomyslel. Často fungují bleší a jiné malé místní trhy, (na kterých lidé rozprodávají přebytky ze zahrady) na místech, kde není ani elektřina, ani žádný signál. Z logiky věci je proto jisté, že EET na těchto místech nebude moct být zavedena. Znamená to automaticky jejich konec? Ne, v zákoně je totiž jedna mezera, a to by nebyl český člověk, aby jí nevyužil.

Evidence tržeb není nutná tam, kde fungují prodejní automaty. Jenomže zákon v žádné své části nespecifikuje, co vlastně je a co už není prodejní automat. Pokud si vyrobíte kovovou pokladničku s pár ozubenými kolečky, na kterou napíšete: PRODEJNÍ AUTOMAT, je to prodejní automat a nikdo nemůže říct ani slovo. (Prodejním automatem je zkrátka i automat na žvýkačky. Jediná otázka spočívá v tom, jestli bude muset automat umět i vracet - pokud ne, bude stačit, když vám asistent "prodejního automatu" rozmění na potřebnou částku.

Možná se proto dočkáme doby, kdy navšítívíte bleší trh nebo zeleninovou tržnici a peníze potom nedáte prodejci do ruky, ale jednoduše částku vhodíte do "prodejního automatu". Uvidíme, jak to bude do budoucna s těmito trhy vypadat, od roku 2018 totiž i ty spadnou do podnikatelských subjektů, které musejí EET mít. Jedinou výjimku mají trhy, které se nekonají pravidelně, tady však nastává zásadní otázka - co je a co není pravidelně..