Slaný investuje do bezpečnosti. Na co se mohou lidé těšit?

52 dalších obcí bude díky Slanému ve větším bezpečí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve Slaném se rozhodli pořádně zainvestovat do bezpečnosti obyvatel a rozhodně se nebojí nových technologií. O povodních a dalších katastrofách lidi budou informovat smskou.

Zbrusu nový varovný systém a povodňový plán si přejí ve Slaném, aby chránili obyvatele nejen před povodní, ale i dalšími mimořádnými událostmi.

Užitečný protipovodňový a varovný systém je na západě běžnou součástí takzvaných chytrých měst. Jde o koncept, který se pomalu prosazuje i u nás. Průkupníkem v tomto směru je Kolín. Systém směřuje k většímu pohodlí občana. O povodni vás informuje smska, parkování zaplatíte mobilem a na úřadě nečekáte frontu, protože jste si objednali konkrétní čas. 

Možná se vám zdá částka, která by měla za tento systém padnout trochu přemrštěná. Protože 7 milionů je přece jen za něco takového docela hodně peněz. Ale nebojte se, rozpočet města to nezruinuje, velkou část by měla krýt dotace. Ta zpravidla kryje 80 až 85 % nákladů. Když pak vezmeme v úvahu, že systém nebude sloužit jen Slańákům, ale i dalším padesátidvoum okolním obcím, které jsou ve správě města je to už docela rozumné.

"V současnosti některé obce nemají vůbec žádný zpracovaný povodňový plán a další ho nemají v digitální podobě," vysvětluje nutnost investice starosta Slaného, Martin Hrabánek. Právě digitální podoba je přitom velmi výhodná, protože je jednotná. Kromě toho budou na vodních tocích, například Bakovském potoku, čidla. Ta hned upozorní na mimořádný průtok.

V součastnosti sahá po novém varovném systému stále více obcí. Evropská unie na něj totiž poskytuje dotace. Další kdo letos žádal byl například Mělník, kde je potřeba stávající systém spíše rozšířit a inovovat. 

 

Co to bude znamenat pro obyvatele?

Varovný systém pracuje s moderní technologii a jeho součástí nebudou jen čidla, která rozešlou informaci do tří set nových hlásičů, které budou napojeny na hasiče, městskou policii a úřad. Zároveň, pokud se bude dít něco opravdu nepříjemného, jako je rizikové zdvižení hladiny vody, budou automaticky rozeslány smsky pro všechny obyvatele. 

"Já jsem technický fanoušek, takže se těším, až něco takového bude možné. Ne teda, že bych se zrovna těšil na to, že mi přijde smska o tom, že máme povodeň a že můžu očekávat zatopený sklep. Ale určitě je to krok správným směrem," říká pan Vojtěch Šimek s tím, že doufá, že se doufá, že se bude sledovat i Šternberský a Červený potok.