Kvalitnější pitná voda ze Želivky pro statisíce obyvatel. Kdy se konečně dočkáme?

Granulované aktivní uhlí, přes nějž voda poteče, bude pohlcovat nebezpečné látky
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Konec nebezpečným látkám. Blýská se na lepší zítřky a radují se nejen obyvatelé Benešovska. Územní rozhodnutí o stavbě nové technologické haly Úpravny vody Želivka je cestou ke kvalitnější pitné vodě.

Voda ze Želivky nebyla škodlivá ani doposud, ovšem teď se její kvalita ještě zlepší. Dříve se do jezera s 309 miliony kubíky vody dostávaly pesticidy ze zemědělské výroby a také fosfor z pracích prášků, to bude prý "brzy" minulostí a tyto nebezpečné látky by se už k lidem dostávat neměly.

Budete si ale muset ještě chvíli počkat, konkrétně tedy do roku 2020. "Že ve vodě jsou pesticidy, je jen důkazem české státní zemědělské politiky," tvrdí zakladatel Ochrany fauny ČR Pavel Křížek. "Všude na polích je řepka, kukuřice a průmyslové traviny, které se chemicky ošetřují."

Modernizace pokračuje podle plánu

Z územního rozhodnutí je zřejmé, že nic nebrání v práci pokračovat a modernizovat tak vše potřebné. Lze z něho také vyčíst, že lepší voda tedy poteče z údolí nádrže Švihov, jak se přehrada u Soutic jmenuje, už za tři roky. "Díky tomu jsme už požádali i o stavební povolení," připomněl Josef Parkán, generální ředitel Úpravny vody Želivka. 

Nová technologie se také promítne do ceny vody. Jak moc, není jasné. Majoritním akcionářem ÚVŽ je Praha s více než 90 procenty akcií. Zbytek drží dalších 63 obcí.

Jde o miliardové dílo
Stavební povolení by měl investor dostat už toto léto. Poté bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele.Ten by mohl být vyhlášen už na podzim letošního roku. Investorem se stala Úpravna vody Želivky a dílo v hodnotě 1,24 miliardy korun by se tak mohlo začít stavět v polovině roku 2018. 

Otázkou ale stále zůstává, jestli modernizaci podpoří i evropský fond. Žadatelé budou přihlášky teprve předkládat. V případě, že investor získá plnou podporu, zaplatí fondy 60 procent uznatelných nákladů. "Vodu ze Želivky pijeme i ve Vlašimi a nedám na ni dopustit. Je výborná už teď. Kam se na ni hrabe voda ve Vídni," potvrdil z vlastních zkušeností vlašimský patriot Josef Setnička.

Údolní nádrž Švihov vnikla v letech 1965 až 1972 a muselo kvůli ní ustoupit několik obcí. Z tamní úpravny vody kapalina teče samospádem obrovským potrubím až do vodojemu v Jesenici u Prahy, který má kapacitu 200 tisíc kubíků. Úpravna vody Želivka je největší v Česku a je schopna dodávat až sedm kubíků pitné vody za sekundu. 

Vodu testují i pstruzi

Úprava vody probíhá v 56 velkých pískových filtrech. Voda se dezinfikuje ozonem, upravuje vápenným hydrátem a nakonec i plynným chlórem. Ale už na vstupu do úpravny vodu prověřují v akváriích živí pstruzi. Granulované aktivní uhlí, přes nějž voda poteče, bude pohlcovat i výše uvedené nebezpečné látky.

Ovšem ne do nekonečna. "Během procesu se musí sledovat takzvaná vyčerpanost uhlí. Pokud dosáhne určité míry, musí být reaktivováno. Uhlí se odveze k obnovení jeho vlastností a pak putuje zpátky do úpravny, kde slouží zase několik let," dodal generální ředitel Josef Parkán a připomněl ještě, že v nové hale bude takového materiálu přes 1 000 tun a k reaktivaci poputuje do zahraničí.

 

 

 

Klíčová slova: