Falešný kominík podvádí důvěřivé lidi na Benešovsku. Nebyl i u vás?

Předpis o požární ochraně vyžaduje kontrolu každého komína alespoň jednou ročně
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Revize komínů, čištění spalinových cest, vyvložkování komínů, s tím vším nemá podvodník žádný problém. Má to ale jeden háček. Údajný kominík chce zaplatit předem. Práce se už ale lidé nedočkají. 

Na Vlašimsku nabízí odborné práce třiadvacetiletý kominík. Zálohy si nechává platit předem, pak už se ale neobjeví. "Policisté nevylučují, že jde o podvodníka, který mohl takto napálit již řadu lidí. Nabádají tedy občany, aby byli obezřetní a v případě jakéhokoliv podezření zavolali na linku 158," uvedla tisková mluvčí města Benešov Eva Stulíková.

Policie se obrací na širokou veřejnost se žádostí o pomoc a spolupráci. Žádají všechny občany, které tento muž kontaktoval a takto je podvedl, aby se co nejdříve ozvali. Mohou se obrátit kdykoliv na policisty obvodního oddělení Vlašim buď osobně, anebo na telefonu: 974 871 750 nebo kontaktovat bezplatnou linku tísňového volání 158.

Dejte si pozor, takhle vypadá

"Muž, který se snaží okrást důvěřivé občany, je hubený, 170 cm vysoký, má krátké blond vlasy a je oblečený jako kominík," popisuje třiadvacetiletého muže Stulíková. Podle zjištění policie má podvodník opravdu kominickou licenci. Rodinné domy už obchází několik dní, a to především na Vlašimsku.

Nabízí veškeré služby včetně revizí a čištění. Poté, co si mladík nechá zaplatit dopředu, se už neukáže. Vlašimští policisté evidují zatím jen několik takových případů, domnívají se ale, že takto poškozených může být daleko více. Bezpečně prozatím vědí, že mladý kominík navštívil Vlašim, Načeradec, Trhový Štěpánov a další obce na Vlašimsku. 

Jak jednoduché...
Přijde pěšky, zazvoní u dveří a nabídne své služby. Pak už jen čeká, kdo o ně projeví zájem. Vzhledem k tomu, že předem vybírá „jen“ zálohy v řádech tisíců korun, je možné, že spousta lidí poté, co byli takto podvedeni, z nějakého důvodu případ neoznámili. Ty všechny by ale policisté potřebovali vyslechnout, aby získali co nejvíce svědectví. Tento muž totiž v každém případě jedná protiprávně. Přinejmenším spáchal přestupek, nejspíše ale půjde o trestný čin podvodu, za který už zákon ukládá v základu až dva roky odnětí svobody a zákaz činnosti, v tomto případě odnětí kominické licence.  

Požární předpis nahrává podvodným kominíkům
Zájem o kominické služby v posledních letech stoupl, a to především od roku 2011, kdy začala platit nová vyhláška, tedy předpis o požární ochraně, který vyžaduje kontrolu každého komína alespoň jednou ročně. Nařízení se tehdy dotklo 2,5 milionu domácností. Případy, kdy lidé odhalili někoho, kdo předstíral práci kominíka, se objevily po celé zemi. A evidentně se objevují dodnes...

Klíčová slova: