Nymburská nemocnice chce zpátky důvěru pacientů. Pomohou milionové investice?

Pomůže modernizace k napravení mediálního obrazu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Modernizace nymburské nemocnice pokračuje ve velkém. Po obrovských loňských investicích se pokračuje i letos. Čeho se vlastně přestavby a rekonstrukce týkají, bude to vůbec k něčemu? Lidé se logicky ptají a chtějí znát odpovědi.

Nymburk není zrovna malým městem. Proto je velmi důležité, aby zde byla nemocnice, která ho bude dobře reprezentovat a lidé tak nebudou raději dojíždět do okolních měst, aby se nechali ošetřit. Změny jsou slíbené už několik měsíců. Jaká je ale realita?

"Postupně pokračujeme v investicích, jejichž cílem je zpříjemnění prostor nemocnice pro pacienty i zaměstnance. Také se pracuje na opravách, které jsou nezbytné s ohledem na stáří budov," vysvětluje Alena Havelková, jednatelka Nemocnice Nymburk s. r. o.

Čeho se letošní rekonstrukce týká?

V roce 2017 čeká nemocnici vybudování centrálních šaten pro zdravotnický personál v suterénu budovy H, rekonstrukce rehabilitačního oddělení, přibude také nové sociální zařízení chirurgického oddělení v budově A a také nová kuchyňka. Nové by měly být i rozvody vody a topení v budově A.

Historie nymburské nemocnice sahá až do 19. století. Byla dokončena v roce 1881 a 14. prosince tohoto roku jí ministerstvo udělilo status veřejného všeobecného ústavu.

Modernizace bude probíhat v průběhu července a srpna. Budou vybudované nové vodovodní i odpadní stoupačky, stejně tak stoupačky topení včetně instalace nových uzávěrů i vypouštěcích kohoutů. Místnosti se sociálním zařízením se dočkají nových obkladů a protiskluzových dlažeb, sprchových koutů a umyvadel včetně nových baterií a toalet.

Většina z těchto změn se dotkne také kuchyňky chirurgického oddělení. Na chodbách a v některých dalších místnostech budou vybudovány stropní podhledy se zakomponováním osvětlovacích těles.

V celém oddělení se budou malovat stěny, natírat radiátory a zárubně dveří. Budou demontovány stávající trubky, které slouží k rozčlenění lůžek, nahradí je sofistikovanější systém pro oddělující závěsy mezi lůžky.

O náklady se postará město

Předpokládají se výdaje ve výši více než 2,8 milionů korun a neuhradí je nikdo jiný než samotný vlastník nemocnice, tedy město Nymburk. "Příjemné a moderní zázemí pro zdravotnický personál i pacienty je důležitou součástí nemocnice. Tohle vše jistě přispěje k větší spokojenosti všech," má jasno místostarostka města Adriena Gabrielová.

Právě Gabrielová také jasně nastínila, v jakém stavu se budoucí modernizovaná místa nacházejí. "Dosavadní prostory šaten jsou v žalostné stavu a jejich rekonstrukce je více než nutná."

Více než třicetimilionová injekce

Právě tu pustili do nemocnice Nymburští v minulém roce, kdy se dokončovala rozsáhlá rekonstrukce pavilonů B, C, D či se opravoval výtah v pavilonu A za 2 miliony korun. Pravdou ale je, že i nemocnice loni investovala ze svých prostředků.

Připomenout je třeba rekonstrukce gynekologicko-porodnického oddělení, částečně se také modernizovalo chirurgické oddělení. V letošním roce pak nemocnice pustila nemalou finanční částku do modernizace přístrojového vybavení plicního oddělení, kdy již pořídila bodypletysmograf.

Připravuje ale také nákup analyzátoru vydechovaného oxidu dusnatého a v budoucnu také dokoupení jednotky k bronchoprovokačním testům, které jsou potřebné k odhalení astmatu či zvýšené dráždivosti dýchacích cest.

Nad nemocnicí stále visí černý mrak

Pochybné pověsti nymburský zdravotnický ústav dosáhl v minulém roce, kdy byli nepravomocně odsouzeni hned tři pracovníci nemocnice za podíl na smrti pacienta a následné falšování dokumentace, která měla jejich pochybení zakrýt. Ti jsou stále členy nymburské nemocnice, což je proti srsti většiny veřejnosti.

"Podle našich informací nejsou rozsudky pravomocné, a proto také nebyly podniknuty žádné kroky ze strany vedení nemocnice," vysvětlila nám mluvčí zařízení Pavlína Stránská. V každém případě nymburská nemocnice už není po této kauze taková, jaká bývala. Alespoň veřejnost to tak vidí. Pacienti si k ní budou muset získávat důvěru postupně a zřejmě dlouho.