Nebezpečná ulice v Šipší definitivně jednosměrná. Znamená to bezpečí pro děti?

Ulice Jana Palacha v Šipší je již jednosměrná.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké nebezpečí dlouhodobě hrozilo dětem, navštěvujícím základní školu na sídlišti v Šipší. Problémem tu byli bezohlední řidiči, kteří je často ohrožovali. Kutnohorská radnice ale již celou situaci vyřešila. Bude to ale stačit?

Rodiče dětí na sídlišti v Šipší se dlouhodobě strachovali o osudy svých dětí, když je ráno posílali do školy. "Radši jsem se snažila mou dceru do školy vždy doprovodit, protože se tu často stávalo, že děti ohrožovali bezohlední řidiči, kteří si z naší lokality dělají parkoviště," promluvila tak nějak za všechny rodiče Karolína Bártová na jedné z facebookových diskuzí.

Na radnici se požadavky začaly množit, rodičů přibývalo a bylo jasné, že se musí najít nějaké řešení, jak situaci v ulici Jana Palacha dostat do únosných mezí.

Zjednosměrnění by mělo pomoci

Dlouhodobé požadavky rodičů dětí, kteří navštěvují tamní základní školu, totiž byly vyslyšeny. "Rozhodli jsme se zjednosměrnit část uvedené ulice. Nyní je možný průjezd ulicí Jana Palacha realizovat jen ve směru od ZŠ ke Dřevníku," vysvětluje vedení kutnohorské radnice.

Šipší je část Kutné Hory, která se nachází na jejím severu. Je zde evidováno 267 adres. Trvale zde žije 5 675 obyvatel. Šipší leží v katastrálních územích Kutná Hora o výměře 14,45 km².

Při pravé straně vozovky je v celé délce komunikace vyznačen parkovací pruh, ve kterém došlo i k vymezení několika nových parkovacích míst. "Domníváme se, že po této úpravě dopravního značení dojde ke zvýšení bezpečnosti dětí navštěvující místní ZŠ," dodávají zástupci radnice.

Přemýšlelo se o i zrušení nepovoleného parkování, ovšem o tom, jak se bude situace řešit, rozhodli před časem samotní obyvatelé. "Prvotní impuls přišel z dopravního inspektorátu a také jako přání obyvatel těchto ulic. Měli jsme na výběr ze dvou možností. Buď nepovolené parkování úplně zrušit, nebo ulici zjednosměrnit. Lidé si vybrali druhou variantu," vysvětlil nám Dobroslav Vepřek z technického oddělení odboru investic v Kutné Hoře. 

Uvažuje se i o parkovacím domě

V tomto případě jsou ale v zásadě dva problémy, které s něčím podobným úzce souvisí. Hlavně se musí nejprve zjistit, zda je o něco podobného zájem, což by ale být určitě měl vzhledem k napjaté situaci na Sídlišti. Sídlištní komise by tam mohla udělat mezi obyvateli anketu a podle ní vyhodnotit, jak moc efektivní by podobná stavba byla.

Druhým problémem je fakt, že Kutná Hora nemá na podobnou stavbu dostatek finančních prostředků. Šlo by totiž o částku kolem 100 milionů korun a tolik v městském rozpočtu k uvolnění není. Vhodnou alternativou by ale mohl být nějaký soukromý investor.