Stomilionová oprava chrámu je za dveřmi. Bude pod velkým drobnohledem

Areál chrámu bude mít novou tvář
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zahájení kolosální stomilionové rekonstruce areálu chrámu sv. Bartoloměje je doslova na spadnutí. Stavební práce totiž mají začít již za týden. Co se ještě musí před začátkem rekonstrukce dořešit?

O něco podobného se v Kolíně bojovalo opravdu velmi dlouho, nicméně s velkým úspěchem, který se začne do areálu chrámu sv. Bartoloměje promítat v následujících měsících. Kroků, které je ještě bezprostředně před startem rekonstrukce učinit, už je opravdu málo a dá se tak říct, že oficiální start je už jen otázkou několika dalších dní, maximálně týdnů.

"Aktuálně probíhá výběrové řízení, kde v souvislosti se složitostí a rozsahem oprav a restaurátorských prací firmy již několikrát požadovaly dovysvětlení zadávací dokumentace," vysvětlil nám místostarosta Kolína Michael Kašpar.

"Tím se samozřejmě posouvá termín konce výběrového řízení, který je prozatím stanoven na 12. 9., nicméně pokud budou další žádosti o doplňující informace, může se ještě posunout."

Maximální šetrnost je prioritou

Kolín je v přípravách opravdu hodně pečlivý a nechce nic uspěchat, jelikož si dokonale uvědomuje fakt, že se jedná nejspíše o nejcennější areál a místo, které ve městě existuje. "Již od začátku projektu jsou v našem týmu kromě zkušených architektů též zástupci Národního památkového ústavu," vysvětlil Kašpar a také uvedl, že se s nimi konzulzovaly všechny projekční práce a také budou při samotné realizaci tvořit dohled.

Rekonstrukce areálu by měla trvat 1,5 roku, v rámci kostnice se ale počítá s termínem přes 2 roky, jelikož je tu mnoho nutných restaurátorských prací na kostech.

Jsou také stanoveny zásadní kritéria technické kvalifikace, součastí jsou také přísné požadavky na realizační tým (stavbyvedoucí, technolog nebo restaurátor) a jejich praxi s obdobnými pracemi.

Okolí kolínské památky bude uzavírané postupně v několika fázích. V období, kdy se bude předlážďovat prostor před chrámem, bude i ten nějakou dobu uzavřen. Práce se tak týkají opravdu celého areálu, kostnice, zvonice, tzv. staré školy, ohradní zdi, vnitřního parteru nebo propojení do Kouřimské ulice. Počítá se také s novým osvětlením.

Dotace se nehledala snadno

Kolín samozřejmě obrovskou sumu nezaplatí z vlastního rozpočtu, peníze na rekontrukci totiž získal z dotace. Samotná příprava a proces získání přitom trval skutečně dlouho, Kašpar uvedl, že se bojovalo dokonce více než rok.

Kolínský místostarosta navíc realisticky podotkl, že bez dotace by město samozřejmě nebylo schopno zajistit takovou sumu finačních prostředků. Projektanská cena celé rekonstrukce je 86,5 milionu korun, z tohoto je finanční podpora z fondů EU a od státu 77,7 milionu korun, což tvoří 90 %.