Historický skvost je zpět. Kolínská kašna se vrátila na své místo

Takhle probíhalo navrácení kašny.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Moderní fontána na Karlově náměstí v Kolíně byla celé léto bez vody. Nebylo to ale náhodou, probíhalo totiž její restaurování. Nyní je ovšem zpátky na svém místě a je velkým lákadlem pro kolemjdoucí.

Pokud jste si během letošního léta udělali výlet do Kolína, možná vás překvapilo, že na Karlově náměstí v rámci historické kašny něco chybělo. Nejednalo se ovšem o čin žádného vandala, ale o plánované restaurování kašny.

Kašna je úžasným dílem kamenických mistrů Františka Rajnyše (nádrž) a Josefa Freuda (sloup a mísa). Městská rada si toto pseudorenesanční dílo objednala v roce 1870.

"Podrobný průzkum včetně návrhu na restaurování byl schválen zástupci Národního památkového ústavu Praha a bude probíhat pod jejich dohledem," sdělila nám před časem mluvčí kolínské radnice Iva Blümelová. Nutno podotknout, že i pod naším dohledem.

Historická hodnota byla zachována

Těsně před začátkem restaurování se hodně diskutovalo o tom, zda nebude zasaženo do historické hodnoty. Radnice ale všechny ujišťovala, že tomu tak nebude, jelikož se tomuto faktu přizpůsobila jak samotná příprava, tak i restaurování jako takové.

"Kašna je zpět, opravená, krásná, reprezentativní," měl velkou radost z návratu pamětihodnosti místostarosta Kolína Michael Kašpar. Ten navíc podotkl, že se restaurovalo i v rámci brány v Sokolské ulici. "Květináče a květiny jsou sice maličkosti, ale právě ty vytvářejí celek, dojem z veřejného prostoru a jeho útulnost."

Na projekt restaurování kašny byla využita dotace z ministerstva kultury z Programu renegerace městských památkových rezervací a zón. Celkově se využila suma ve výši okolo 2,6 milionu korun.

"Opět velký dík, zase kousek krásného prostranství v Kolíně," pochválila kolínskou radnici Monika Kouďová prostřednictvím příspěvku na Facebooku.

Faktem je, že zjištění, že se Kolín stará i o zdánlivé maličkosti a detaily v rámci města, je bezesporu důležitý. Právě z podobných drobností se totiž postupně skládá mozaika v rámci veřejného prostoru a města jako takového.