Chaotické parkování v Kouřimi dostane řád. Co je momentálně ve městě špatně?

Kouřimské centrum nabízí dostatek parkovacích míst. Bude to tak pořád?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Parkování v městských centrech je bolavým místem mnoha středočeských měst. Ze slabiny ovšem chtějí udělat přednost v Kouřimi. Co se tam připravuje, jak tam momentálně parkování funguje?

Dát parkování řád a nějaký smysl, to je nyní cílem jednání kouřimské radnice. Cílem je především, aby projektant vytvořil návrh, kde bude větší kapacita parkovacích míst, ale především celkový koncept parkování jako takového s jednotným řádem a systémem, což je něco, co v Kouřimi absolutně chybí.

"Projekt na parkování v centru Kouřimi je na samotném začátku. Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání schválilo k realizaci projektu Dopravně technického řešení parkování v centru města Univerzitu Pardubice," vysvětlil kouřimský zastupitel Miroslav Biarinec, v jaké fázi se momentálně vše nachází.

Míst je dost, problémem je chaos

V Kouřimi dlouhodobě neřeší problém s nedostatkem parkovacích míst, spíše to, že jednotlivá místa nejsou nijak označená a řidiči to samozřejmě všemožně zneužívají. Pokud by místa byla jasně vyznačena, pak by bylo i více prostoru pro odložení automobilu.

Kouřim je město, které leží 18 km od okresního města Kolín. Žije tu okolo 2000 obyvatel a v roce 2011 zde bylo evidováno 761 adres. K obci patří i místní část Molitorov.

"Já jsem na náměstí vždy v pohodě zaparkovala, ale problémem je, že si tam každý parkuje, jak si usmyslí, chtělo by to nějaký řád a koncepci a pak bude i více místa," uvedla Michaela Sytá, která svůj vůz také na náměstí občas umisťuje na jedné z facebookových diskuzí.

Další parkoviště mimo náměstí se v Kouřimi neplánuje, jelikož jinde problémy s parkováním nejsou. Pokud už někdo z návštěvníků přijede do města, tak většinou chce vidět místní skanzen nebo navštíví zápas na místním fotbalovém hřišti. V těchto místech ale možnost parkování je.

V Kouřimi doposud žádný systém neměli. "Placená místa ani zóny v Kouřimi nejsou," vysvětlil nám Biarinec a vlastně tak potvrdil, že je ve městě možné parkovat, kde si člověk umane a na jak dlouho potřebuje. Podobný systém je ale v dnešní době samozřejmě pro řidiče příliš mírumilovný a bylo jasné, že donekonečna to s ním nepůjde.