Pohyb lidí v Brdech se sníží. Příbram to považuje za omezení turistiky

Tohle všechno našli pyrotechnici při sanaci luk na Kolvíně v Brdech. A co dál?
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Od října vstoupí v platnost nová vyhláška o pohybu návštěvníků v CHKO Brdy. Kam všude nesmíte vstupovat, protože tam může číhat nebezpečná munice nebo pyrotechnici provádějí řízený odpal třeba dělostřeleckého granátu? A proč se v Příbrami rozčilují?

Nová vyhláška upravuje pravidla pohybu návštěvníků Brd a to se vůbec nelíbí příbramské radnici. Ta poukazuje na to, že se omezení týkají nejatraktivnějších míst v části bývalého vojenského území, které je dva roky součástí CHKO. Ministerstvo obrany, které vyhláškou stanovuje bezpečnostní pásma se zákazem vstupu, však naopak tvrdí, že se to turistů příliš nedotkne, protože budou moci chodit po vyznačených trasách.

Chráněná krajinná oblast Brdy byla zřízena k 1. lednu 2016 na území rušeného Vojenského újezdu Brdy a několika stávajících brdských přírodních parků.

Starosta Příbrami Jindřich Vařeka si to ale nemyslí. "Jsme postaveni před hotovou věc. Jen stěží si však dovedu představit, že bychom proti vyhlášce vystupovali razantněji. Uvědomuji si, že bezpečnost a zdraví lidí jsou na prvním místě," tvrdil. Podle něj jde přesto o jasné omezení turistiky, což se může dotknout i "jeho" města. 

Kam se nepodíváte?

Trvale nepřístupné lokality jsou dopadové plochy Jordán a Tok, Padrtě, Bahna, prostor bývalé pěchotní střelnice Kolvín a posádkové cvičiště Brda. Průchod některými jmenovanými lokalitami bude možný jen po značených zpevněných komunikacích a trasách. Jak naznačil Vařeka, městu omezení vadí. Nicméně je třeba podotknout, že vyhláška respektuje již schválené turistické a cyklistické trasy, které byly nebo mají být v průběhu let 2017 a 2018 vyznačeny.

Dočasně uzavřené jsou oblasti, kde ještě nebyli pyrotechnici

Zóny s dočasným zákazem vstupu jsou tedy jen ty, kde doposud nebyla provedena pyrotechnická očista. Což dává smysl. Práce pyrotechniků z ženijního pluku a vojenské policie měla být hotova do konce letošního roku. Zákaz vstupu na tato území byl ale prodloužen do konce roku 2018, což už zase tak logické není.

Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany uvedl, že jak bude asanace postupovat, budou území dále otevírána turistům. Pokud nevzniknou překážky, vyhláška začne platit k 1. říjnu. Turisty na zakázaná území upozorní cedule.

Nesmí se do bezlesí kolem rybníků

Šéf Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer ale tvrdí, že se stále ještě řeší připomínky v rámci posledního kola projednávání. "My jsme za nás připomínkovali to, abychom mohli dělat na bývalých dopadových plochách ochranářský management, tedy údržbu bezlesí pastvou. Jinak nám nezbývá než respektovat požadavky na bezpečnost. Oproti současnému stavu jsou zákazem omezené plochy kolem Padrťských rybníků a pod rybníky, kde se momentálně pasou krávy. A pak jde o další bezpečnostní pásmo kolem posádkového cvičiště," vysvětlil.

Na posádkové cvičiště je přísný zákaz vstupu

Likvidace nevybuchlé munice pokračuje v Brdech ve všední dny. V terénu jsou vojáci z odřadu pyrotechnické očisty 15. ženijního pluku s příslušníky vojenské policie. Ti také zajišťují bezpečnost. Místo, kde se ženisté s pyrotechniky zrovna pohybují, je označeno výstražnou cedulí. Další cedule se zákazem vstupu jsou vyvěšeny v lokalitách, které ještě nejsou zbaveny munice.

Cvičiště se rozkládá na cílové ploše Brda severně od silnice mezi Obecnicí a Zaječovem. Jde o zhruba 3,5 tisíce hektarů.

Přesto do těchto míst podle vojenské policie lidé chodí. "Když vojáci najdou munici, jsou u nich na místě naši pyrotechnici. Ti munici dokumentují a posoudí, jak ji zlikvidují. Pokud je nebezpečné ji převážet do trhací jámy, je nutné ji zničit na místě. A to je to největší nebezpečí, které si turisté neuvědomují," popsal situaci důstojník pyrotechnického pracoviště Jince Tomáš Strnad. Asanační práce se provádějí zpravidla od pondělí do čtvrtka v době od 8 do 15 hodin.

Co dělat, když najdete munici?

Nález se musí oznámit policii. Její hlídka dorazí po přesném určení místa zhruba za třicet minut. Tu je nutné k místu doprovodit a dále se již o nic nestaráte. Pyrotechnici upozorňují, aby s nálezem nikdo v žádném případě nemanipuloval. Policisté nález vyhodnotí, místo zajistí, a poté k odvozu či likvidaci přivolají právě pyrotechniky.