Podzemní kontejnery v Kladně vyjdou na třicet milionů. Mají ale vůbec smysl?

Podzemní kontejnery už mají v Příbrami, nově se budují v Kladně. Jaký je jejich smysl?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také vám vadí věčný nepořádek kolem kontejnerů na odpadky? Kromě toho, že se v odpadcích přehrabují různá individua, občas někdo pořádně nádoby neuzavře a početná hejna kavek v nich pak hledají potravu. Zbytky jídel a obalů se pak válí všude kolem. I tomu mají zabránit podzemní kontejnery.

V Příbrami mají tyto moderní kontejnery už od roku 2014, v Benešově je instalovali o rok později. Mezi moderní města, kde mají toto moderní zařízení, se nově připojilo Kladno. V jeho ulicích už jsou první podzemní kontejnery na komunální i tříděný odpad. 

Celkem bude třicet míst

Ve městě je už celkem devět stanovišť. "S jejich výstavbou jsme začali 2. července letošního roku. Do konce května příštího roku budeme mít na Kladně celkem 30 kontejnerových stání, která svým umístěním protnou nejen centrum Kladna, ale i Kročehlavy, Rozdělov nebo Motyčín. Funkčních už je devět stanovišť podzemních kontejnerů v Rabasově ulici, dále v Americké, Anglické, Dánské, Gen. Píky a Jaroslava Foglara,“ upřesnila mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

Podzemní kontejnery se ukrývají pod dlažbou ulice. Vidět jsou jen elegantní vhazovací sloupky. Podzemní kontejnery na třídění odpadu nabízejí nejen ideální řešení pro historická centra měst.

Podle Růžkové si Kladeňáci tuto aktivitu radnice chválí a potvrdila, že pozitivem je i to, že se v nových kontejnerech nemůže nikdo přehrabovat a odpad vysypávat v okolí. Jednotlivé nádoby jsou o objemu 5 tisíc litrů.

Třicet kontejnerových stání podzemních kontejnerů vyjde na 35 milionů korun. Městu se ale podařilo i na tento projekt získat dotační titul z Operačního fondu životního prostředí, a to ve výši bezmála 23 milionů korun.

Projekt pomůže udržet pořádek

Podzemní kontejnery v nejbližší době budou využívat i obyvatelé v ulici U Hvězdy a Vrchlického ulici, ty jsou již ve výstavbě. Podzemními kontejnery radnice také usnadní třídění na náměstí Starosty Pavla, nám. Jana Opletala, nám. Svobody nebo u Havlíčkova a Poštovního náměstí a v dalších kladenských ulicích.

"Projekt pomůže především celkovému vzhledu veřejného prostranství a usnadní udržování pořádku v ulicích, což je jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli pro podzemní kontejnery v těchto lokalitách," sdělil důvod budování podzemních kontejnerů kladenský primátor Milan Volf.