Strach ze smrtelného arsenu: Může za to stavba nového mostu

Na nadjezdu se stále pracuje. Kdy by měl být hotový?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Občané Malína na Kutnohorsku stále vzpomínají na starý dobrý most. A není se čemu divit. Kvůli stavbě nového se desítky lidí dostaly pod dohled úřadů z obav z extrémně nebezpečného arsenu. Někteří lidé navíc dodnes neznají výsledky testů a nevědí, jestli jsou zdraví, nebo ne. Dozví se je vůbec někdy? A co se bude v Malíně dále dít?

Nový most se pomalu rýsuje před očima. Nová spojnice mezi Kutnou Horou a Malínem je již kompletně založena a usilovně se na ní pracuje. Spodní stavba, pilíře a opěry mostu jsou již hotové a nic nebrání tomu, aby se začala dělat konstrukce. V tomto ohledu žádný problém.

Při pohledu na rozdělaný most už dnes kdekoho láká možnost ho přejít na druhou stranu Je ale třeba si uvědomit, že stále jde o stavbu, kde je přísný zákaz vstupu. Na místě se stále pracuje a pracovat bude, a to nejen letos. 

Termín dokončení nadjezdu je konec roku 2018. Na místě to sice vypadá jako rychlá akce, ovšem jde se přesně podle harmonogramu a nějaký dřívější termín finiše zatím nebyl oficiálně vyřčen.

Jak to s mostem vypadá?

Nejzásadnější informací je fakt, že se o stavbu nadjezdu striktně stará Ředitelství silnic a dálnic. Samotné město Kutná Hora s něčím podobným evidentně nechce mít nic společného, což také jasně plyne z vyjádření, které nám poskytl místostarosta Josef Viktora.

"Je to plně v kompetenci ŘSD. Jinak nemáme ke stavbě žádné podstatné připomínky, termín prací probíhá v souladu s harmonogramem," stroze okomentoval jeden z hlavních mužů kutnohorské radnice.

Město zajistilo alespoň to, že je nyní na místě provizorní lávka, díky které mohou chodci přejít na druhou stranu. Bohužel ale není bezbariérová, takže matky s kočárky nebo vozíčkáři mají tak trochu utrum. Město ale pro tyto případy připravilo speciální MHD a také zvýhodněný taxík Maxík, který slouží hlavně pro důchodce.

Arsen je prudce jedovatou látkou, kterou byli lidé v minulosti nejčastěji tráveni. Jedná se o chemický prvek arzen ve formě sulfidů a provází řadu kovonosných rud a arzenik - oxid arzenitý, přičemž vzniká jako odpad při jejich výrobě.

Do konce se roku se podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové ještě chystají stavaři realizovat vázání a také provařování armatury na jednotlivých příčnících. "Předpokládáme, že pokud budou příznivé klimatické podmínky, tak letos stihneme i betonáž příčníků, kde jsou vrubové klouby."

Malínští klidný spánek nemají

I když stavba jde pracovníkům dobře od ruky, obyvatelé Malína mají strach. Obavy z toxického arsenu, který byl obsažen v náspech starého mostu, jim totiž stále nedává spát. Desítky lidí dokonce musely podstoupit biologický monitoring. I to je možná jeden z důvodů, proč radnice nechce mít se stavbou nic společného. Nikdo to samozřejmě oficiálně nepřizná, ale co kdyby se stal průšvih? Co kdyby byl někdo nebezpečnou látkou zasažen?

O tom, že nejde o žádnou legraci, ale vážnou hrozbu, svědčí fakt, že části obyvatelům zaplatila zmíněný monitoring kutnohorská radnice, další skupině (asi 25 lidem) to pak financovala přímo ŘSD. Někteří lidé už dnes výsledky znají a spokojeni s nimi nejsou, jelikož se hodnota arsenu v jejich těla zvýšila.

Arsen ve vodě sice není moc rozpustný, ovšem už pár desetin gramu dokáže zabít dospělého člověka. Akutní otrava touto látkou začíná zvracením a průjmem. Následují pak křeče, kóma a následná smrt (podle dávky v několika hodinách až dnech). Pokud už postižený přežije, pak má často trvalé poškození jater nebo nervového systému. Chronická otrava pak může vést k rakovině, cukrovce nebo srdečním nemocem.

Ještě horší je ale v tomto případě život v nevědomosti, který prožívají někteří další obyvatelé Malína, kteří dodnes výsledky neznají. Podle slov Ledvinové byly ale výsledky a vyhodnocování etap předáno na Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje. Tam ale přesné datum, kdy s výsledky seznámí veřejnost, nemají. Prý se řeší a snad by to mělo být ještě letos. Asi nikdo by nechtěl být v kůži těch, kteří se mají dozvědět, zda v sobě mají nebo nemají nebezpečnou látku.

Výluky by už být neměly

Ono jich ani moc doposud nebylo a pokud už ano, tak se spíše děly během nočních spojů. K těm posledním došlo někdy na přelomu měsíců října a listopadu. Podle ŘSD se další do konce roku neplánují.

Obyvatelé Malína to ale zase až tolik netrápí. Mnohem důležitější momentálně je, aby se už konečně všichni dozvěděli, jak na tom jsou s toxickým arsenem. Žít ve strachu opravdu není to pravé ořechové.