Malínští jsou jako ve vězení: Oprava mostu jim znemožňuje odjet z města

Demolice malínského mostu pokračuje
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Obyvatelé obce Malín se momentálně moc svobodně cítit nemohou. Oprava mostu je totiž dostala do pozice, kdy se cítí jako ve vězení. Cesta do nedaleké Kutné Hory se jim tak výrazně zkomplikovala.

Obyvatelé Malína jsou zvyklí pravidelně chodit do nedaleké Kutné Hory. Momentálně se tam ale dostávají horko těžko. Problémem je rekonstrukce mostu, který vede právě z Malína do "velkého" města. 

Existuje jiná cesta?

Je více možností, jak se do Kutné Hory dostat. Tou nejjednodušší je bezesporu využití hromadné dopravy. Pokud ale musí lidé cestovat autem, pak je čeká poměrně nepříjemná objížďka, která je dlouhá okolo téměř osmi kilometrů. Pěšky je to také celkem bojovka a cesta v podstatě není. Alespoň ne ta oficiální bez porušení minimálně jednoho zákazu vstupu. 

Obec Malín se nachází 3 kilometry severovýchodně od města Kutná Hora. Oprava mostu ovšem pro Malínské znamená, že se do Kutné Hory autem nedostanou kratší cestou než tou, která měří cca 6 kilometrů.

Opravy mostu by měly trvat podle plánu až do příštího roku. Finální výsledek by měl být hotov do 31. 12. 2018. Nyní se řeší možná výstavba přechodu pro pěší přes koleje do oblasti nástupního perónu. Právě tato varianta by mohla celý problém vyřešit." Je tu oplocení a cedule. Lidem se ale samozřejmě velmi těžko zabrání, aby se na druhou stranu dostali jiným způsobem. Policie byla vyzvána k tomu, aby místo kontrolovala. Lidem se to samozřejmě nelíbí, ovšem bohužel není jiné možnosti," vyjádřil se nám k situaci místostarosta Kutné Hory Josef Viktora.

Nyní vše řeší Ředitelství silnic a dálnic a také Správa železničí dopravní sítě. K celé situaci by se měly obě strany vyjádřit do 4. dubna. V tomto termínu se tak obyvatelé dozví, zda bude přechod postaven, nebo ne…