Kolik vás bude stát vánoční stromek? Můžete mít řezaný, v květináči nebo půjčený

Už máte představu, jaký stromek si pořídíte? Může být řezaný, umělý nebo i půjčený
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na trzích i před prodejnami se začínají objevovat vánoční stromky. Už jste se rozhodli, jaký si pořídíte? Stále více lidí sáhne po umělém, protože je to prostě pohodlnější. Jiný nedá dopustit na jeden druh a někdo si ho jenom půjčí.

Pokud raději sáhnete po živém stromku, bude nabídka i letos pestrá. Podle sdružení Českých pěstitelů vánočních stromků bude stromků dost, a to všech oblíbených druhů. Zákazníci jen prý mohou očekávat někde o něco vyšší ceny z důvodu zavedení EET pokladen.

Nejžádanější jsou jedle a smrky

"Domácí produkce vánočních stromků pravidelně stoupá, což zajišťuje zákazníkům významnou výhodu - čerstvě sklizené stromy," říkají prodejci. Podle nich náleží mezi nejoblíbenější druhy v Česku jedle kavkazská a smrk pichlavý. Žádané jsou i domácí druhy, tedy smrk ztepilý a borovice. Ročně se podle pěstitelů prodá v republice zhruba 1,2 milionu stromků.

Pěstování stromků: V průběhu pěstování stromku, které začíná od semene, se musí pravidelně hnojit, ošetřovat proti plevelům a tvarovat střihem.
 

Na kolik vyjde stromek?

Mezi nejdražší patří jedle kavkazské, kde se cena podle velikosti pohybuje od 550 do 900 korun. Smrk pichlavý vás přijde zhruba na 400 až 600 korun, smrk ztepilý i borovice lesní pořídíte od 300 až 400 korun. Dražší borovice černá bude za 400 až 500 korun. Nejdráze stromy pořídíte v Praze. Je to dané vyšší cenou za pronájem místa.

České pěstitele vánočních stromků trápí velký nárůst dovozu nadprodukce z Dánska a Polska. Podle našich producentů se však nejedná o kvalitní stromky, protože jsou sklízeny do zásob a dopředu a k zákazníkům se už příliš čerstvé nedostanou. Jenže naši pěstitelé jim nedokáží konkurovat. Navíc jarní mrazy jim poškodily stromy na plantážích a v létě zase byly problémy se suchem.

Nejlevnější stromky pořídíte od lesníků

Levnější stromy koupíte přímo u lesníků nebo lesních podniků. Ne všechny lesní podniky ale stromky prodávají. Pokud ano, cena je už zajímavější a pohybuje se už od 200 korun. Ještě levnější mají stromky třeba obce a města, kde mají obecní lesy. Tady pořídíte smrk klidně už od stovky, někde i za méně.

Z jedlí vyroste v Praze nový les

Nejen obyvatelé Prahy si mohou koupit vánoční jedličku v květináči. Lesy hlavního města připravily celkem 250 stromků jedle bělokoré, které se mohou na jaře vysadit do zahrady nebo do lesa. Půlmetrovou jedličku za 100 korun prodává podnik v Zahradnictví Ďáblice, v ekocentru Prales a u hájoven v Divoké Šárce, v Hostivařském lesoparku, Kunratickém lese, Čimickém a také Chuchelském háji. Stromky pocházejí z lesní školky ve Staré Boleslavi a mohly by vytvořit novou část Kunratického lesa. Lesy hlavního města tam plánují uspořádat 7. dubna 2018 společné vysazování vánočních jedliček. Inspirací je projekt Vánoční stromky zpátky do lesa, který od roku 1998 realizuje Ekologický institut Veronica.

Živý stromek je stále žádanější

Pokud je vám líto každý rok strom vyhazovat, můžete si koupit v kontejneru živý. Jen není tak snadné ho udržet při životě a málo z nich pobyt několik týdnů v teple přežije. Musíte dodržet pár zásad, abyste strom mohli nechat potom zase růst do krásy. Stromek v květináči nechte do poslední chvíle venku a před zdobením přeneste do místnosti, kde je teplota do 10 °C. Ideální je sklep, garáž. Pak následuje chodba a až pak pokoj. Stromek musíte zalévat, ale pozor, nepřelít. Po Vánocích strom přestěhujeme ven, ale zase postupně a v opačném pořadí.

V celé České republice se ročně vyhodí kolem milionu vánočních stromků – z toho jenom v Praze je to kolem 300 000 kusů.

Určitou péči věnujte i řezanému stromku. Nechte jej v chladu v nádobě s vodou, předtím odřízněte kousek kmene, který je slepený pryskyřicí, aby mohl sát vodu. Strom si vezme tak pět litrů vody a déle vydrží. Pokud máte stojan na vodu, nechte na kmeni kůru, protože stromek bere vodu pletivem pod kůrou.

A jen tak pro zajímavost. Víte, jak starý je stromek, který vám zdobí pokoj? Jedle 10 až 15 let, smrk 9 až 10 let a borovice zhruba 9 roků.

Půjčíte si stromek?

Ještě pro vás máme jeden tip. Nechcete živý, řezaný a už vůbec ne umělý stromek? Tak si ho můžete půjčit. Zní to jako vtip, ale pokud se podíváte na internet, najdete několik takových možností. Připravte se na to, že za půjčení zaplatíte v podstatě jako za řezaný strom a budete ho mít maximálně dva týdny. Firma vám ho po Praze přiveze a pak odveze zadarmo.