Na Berounsku se zdraží vodné a stočné. Kolik si připlatíte?

Každá konev čaje se prodraží
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Větší výdaje z domácího rozpočtu. To je jasná zpráva pro obyvatele Berounska. Od příštího roku si totiž připlatí za vodné a stočné. A zase za to mohou ti Pražáci. Co se stalo a o kolik přesně se cena vody zvedne?

Lidé na Berounsku si od Nového roku připlatí za vodu. Důvodem je růst ceny vody nakupované z Prahy. Vodné od ledna podraží o 40 haléřů na 53,36 Kč a stočné o 1,09 koruny na 42,55 Kč za metr krychlový včetně DPH. Celkově to pro koncové spotřebitele znamená meziroční zvýšení o 1,58 procenta. 

Ředitel společnosti Vodovody a kanalizace (VAK) Beroun Jiří Paul poukázal na to, že ačkoliv se cena pražské vody bez DPH zvedá téměř o 1,4 Kč za metr krychlový, regionální cena pro Berounsko a Hořovicko vzroste jen o 35 haléřů. V příštím roce navíc vlivem inflace porostou i další náklady. "V mnoha položkách se nám daří šetřit náklady nebo je alespoň nezvyšovat. Zásadní vliv na to mají investice do obnovy, které snižují potřebu oprav a zvyšují hospodárnost provozu."

Průměrná roční spotřeba zákazníků je 31 metrů krychlových. Platba za vodné a stočné tedy představuje méně než devět korun s DPH na osobu a den. Tomu odpovídají náklady zhruba 2 975 Kč na osobu za rok, tedy 248 Kč za měsíc.

Pracuje se na obnově

Společnost VAK Beroun letos dokončila několik rozsáhlých investic, například rekonstrukci vodojemů v Berouně, Loděnici a Jinočanech, výměnu vodovodu pro největší berounské sídliště nebo rozšíření čistírny odpadních vod v Žebráku. V Hořovicích se do poslední etapy dostává nové odvádění vod z lokality Stareč, se kterým souvisí řada investic dohromady za více než 50 milionů korun. V dalších letech má pokračovat postupná obnova technologie ve dvou největších čistírnách v regionu - v Berouně a v Hořovicích. Zejména investice se promítají nejvíce do úpravy regionálního stočného pro rok 2018, které bude bez DPH vyšší o 95 haléřů.

VAK Beroun je největším provozovatelem a vlastníkem vodohospodářského majetku na území Berounska, Hořovicka a Prahy-západ. Pitnou vodou zásobuje téměř 92 000 obyvatel. Provozuje deset úpraven a 80 vodojemů.

Vadí vám zdražování vody?

Ano
67% (2 hlasy)
Ne
0% (0 hlasů)
Je mi to jedno, neřeším
33% (1 hlas)
Celkem hlasů: 3
Klíčová slova: